Finlandiya, Nitelikli Isçileri Ülkeye Çekmek Için Uzun Süreli Çalisma Vizesi Sunacak

Finlandiya Disisleri Bakanligi, is göçünü tesvik etmek için uzun vadeli ulusal D vizesi baslatmayi önerdi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, hükümet, öncelikle uzmanlari, yeni baslayan ya da isini büyüten girisimcileri ve aile üyelerini kapsayacak yeni vize teklifini 16 Eylül'de parlamentoya sundu.

Disisleri Bakani Pekka Haavisto, önerinin is göçünü kolaylastirmak adina önemli oldugunu vurgulayarak, "Gerekli degerlendirmelerden sonra, ulusal D vizesinin arastirmacilari ve ögrencileri kapsayacak sekilde genisletilmesi için de bir temel olusturacaktir." dedi.

Içisleri Bakani Maria Ohisalo da "Finlandiya, toplumda çarklarin dönmesini saglamak için çesitli yeteneklere sahip daha fazla uzmana ihtiyaç duyuyor. Göç alanindaki yetkililer bu ihtiyaca etkin hizmetler sunarak yanit vermelidir. Diger Schengen ülkelerinde, çesitli hedef gruplar için halihazirda bir ulusal D vizesi kullanilmaktadir." diye konustu.

Çalisma Bakani Tuula Haatainen ise vizenin Finlandiya'ya tasinma sürecini hizlandiracagini belirterek, "Oturma izni süreçlerini hizlandirmak ve kolaylastirmak için bir dizi baska önlem de hazirlaniyor." ifadelerini kullandi.

Haatainen egitim temelli ve is göçü için yeni yol haritasinin "hizmet yollarini kolay ve anlasilir hale getirecek" birçok önlemden olustugunu vurguladi.

Söz konusu D vizesi, kisilerin Finlandiya'da bir yildan fazla kalmasina izin verecek, ayrica kisilerin standart kisa süreli Schengen Vizesine kiyasla ülkede daha uzun süre kalmalarini saglayacak.

Kaynak: AA