DÜ Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri Isleme Tesisi Açilisi Ve Tadim Etkinligi Yapildi

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzüm ürünleri isleme tesisi açilisi ve tadim etkinligi düzenledi.

DÜ Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri Isleme Tesisi Açilisi Ve Tadim Etkinligi Yapildi
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GAP illerinde bagciligin gelistirilmesi amaciyla yürütülen projelere bir yenisi daha eklenerek Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri Isleme Tesisinin açilisi gerçeklestirilirdi. Açilis konusmasini yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, bölgenin temel ürünü olan üzümün deger zincirinin güçlendirilmesi, katma degerli farkli ürünlere islenmesinin saglanmasi, bu konuda yeni modeller olusturulmasi, ulusal ve uluslararasi rekabet edilebilirliginin arttirilmasi, üretimden pazarlamaya kadar ihtiyaç duyulan egitim ve yayim hizmetlerinin karsilanmasi ile özellikle ARGE, üretim, markalasma, tanitim ve pazarlama konularindaki eksikliklerin giderilmesi amaciyla üniversite olarak projeler yürüttüklerini belirtti.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Davut Karaaslan, Üzüm Ürünleri Isleme Tesisinin temellerinin 2015 yilinda Karacadag Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen “Diyarbakir Ilinde Organik Üzüm Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi” projesi ile atildigini ifade etti.

Isletme kurulumunun ardindan 2017 yilinda Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Güneydogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan “Üzümün Katma Degerli Farkli Ürünlere Dönüstürülmesi ve Besin Içeriklerinin Saptanmasi” projesi ile makine ve ekipmanlar alinarak üzüm suyu üretimi ile ilgili ARGE çalismalarina baslandigini her iki projenin de Dicle Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörlügünün es finansmani ile gerçeklestirildigini kaydetti.

Projelerin Koordinatörü Prof. Dr. Gültekin Özdemir ise, yürütülen projeler kapsaminda bölgede yetistirilen yas üzümlerin katma degerli farkli ürünlere islemesini saglamak amaciyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri Isleme Tesisini kurduklarini aktardi. Özdemir, “Bu tesis ile Diyarbakir ilinde yetistiriciligi yapilan yerel çesitlerin üzüm suyu üretimine uygunluklari konusunda ARGE çalismalari devam ettirilmektedir. Üzüm suyu üretiminde modern üzüm suyu üretim yöntemleri kullanilmaktadir. Tesiste yas üzümden yilda 5 ton üzüm suyu ve 5 ton pekmez üretimi gerçeklestirilebilmektedir. Üretilen üzüm sulari 250 milim cam siselerde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi döner sermayesi araciligi ile satis bürosunda satisa sunulmaktadir. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri Isleme Tesisinde üretilen tüm üzüm sulari EKOREZ markasi ile tescillenmistir. Su anda bag tesisinden üzüm yetistirme tekniklerine ve elde edilen yas üzümün katma degerli farkli ürünlere islenmesinden markalastirilarak pazarlanmasina kadarki tüm süreçler ile ilgili önemli bir model olusturulmus durumdadir. Ziraat Fakültesi bölgede üzüm ve üzüme dayali sanayinin gelismesi için yeni projeler ile egitim, ARGE, markalasma ve pazarlama konusundaki çalismalarina devam etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA