BM Güvenlik Konseyi, Afganistan'daki BM Misyonu UNAMA'nin Görev Süresini 6 Ay Uzatti

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki BM misyonu UNAMA'nin görev süresini 6 ay uzatma karari aldi.

Taliban'in Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardindan ülkedeki BM misyonunun gelecegi sorgulanirken, BM Güvenlik Konseyi, UNAMA'nin görev süresi 6 ay daha uzatti.

Kararda, özellikle kadinlarin da esit bir sekilde temsil edilecegi kapsayici ve temsili bir hükümet kurulmasina vurgu yapan BM Güvenlik Konseyi, kadin, kiz çocuklari ve azinliklarin haklarina saygi duyulmasi çagrisi yapti.

Tüm taraflara güvenli ve engelsiz insani erisim çagrisi yapilan kararda, Afgan topraklarinin herhangi bir ülkeye yönelik terör saldirisi düzenleme, terör eylemleri planlama, terörü finanse etme, teröristleri barindirma ve egitmek için kullanilmamasi gerektigi belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten ise 31 Ocak 2022'ye kadar son siyasi, güvenlik ve sosyal gelismeler dogrultusunda UNAMA için stratejik ve operasyonel tavsiyeler içeren bir rapor sunmasini istedi.

UNAMA, Afganistan'da 2002 yilindan beri görev yapiyor.

Kaynak: AA