Bakan Dönmez Açiklamasi 'Akkuyu NGS Cumhuriyetimizin 100. Yilini Taçlandiracak'

'Türkiye yarim asirlik nükleer enerji serüveninde 2023'e dogru adim adim ilerliyor' 'Akkuyu, Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takimi olacak kalifiye insan gücünün yetismesine olanak saglayacak'.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) kaynak çesitliligini artirarak enerjide arz güvenligine katki saglayacagini belirterek, "Türkiye yarim asirlik nükleer enerji serüveninde 2023'e dogru adim adim ilerliyor. Akkuyu NGS Cumhuriyetimizin 100. yilini taçlandiracak." ifadesini kullandi.

Dönmez, yaptigi yazili açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in İçel'de insasi devam eden Akkuyu NGS sahasinda incelemelerde bulundugunu ve Erdogan'in santral projesine verdigi destegin insaatin hizlanmasinda önemli rol oynadigini kaydetti.

Akkuyu NGS'de çalismak üzere bugüne kadar toplam 246 Türk ögrencinin nükleer mühendislik egitimi, 69 Türk ögrencinin ise yüksek lisans egitimi almak için Rusya'ya gönderildigini aktaran Dönmez, "Bu ögrencilerin 208'i mezun olarak isbasi yapti. Akkuyu Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takimi olacak kalifiye insan gücünün yetismesine olanak saglayacak. Türkiye yarim asirlik nükleer enerji serüveninde 2023'e dogru adim adim ilerliyor. Akkuyu NGS Cumhuriyetimizin 100. yilini taçlandiracak." degerlendirmesinde bulundu.

Akkuyu NGS'nin kaynak çesitliligini artirarak enerjide arz güvenligine katki saglayarak elektrik üretiminde kullanilan ithal kaynaklarin payinin belli oranda azalacagina isaret eden Dönmez, sunlari kaydetti:

"Haberlesme, telekomünikasyon, savunma, saglik, uzay bilimleri gibi Türkiye'nin ileri teknoloji üretiminde önemli bir kaldiraç noktasi olacak. Üst düzey yerli teknoloji üretimi için gereken know-how transferiyle yerli sanayinin gelisimine katkida bulunacak. Santral sayesinde insaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altinda faaliyet gösteren pek çok sektöre is imkani saglanacak. Ayrica, Akkuyu yillik 128 milyon ton, 60 yil boyunca da 2,4 milyar ton karbon emisyonunu engelleyecek. Bu, 9 milyon hektar ormanin tutacagi karbon miktarina es bir rakama denk geliyor."

- "Nükleer güvenlik en önemli önceligimiz"

Dönmez, yap-islet modeliyle insa edilen Akkuyu NGS'de 4 ünitede yatiriminin ayni anda ilerledigini belirterek, "Bu projede nükleer güvenlik en önemli önceligimizdir. Santralin uluslararasi güvenlik ilke ve standartlara uygun bir sekilde kurulmasi için, Nükleer Düzenleme Kurumu diger yetkili kurum ve kuruluslarla koordineli olarak denetim ve gözetim faaliyetlerini araliksiz yürütmektedir. Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi gerekleriyle uyumlu olarak, uluslararasi nükleer güvenlik seviyesine sahip olmak amaciyla 238 denetçi ile gözetim ve denetim yapiliyor. Agustos 2021 sonuna kadar 30 bin 879 denetim gerçeklestirildi." ifadelerini kullandi.

Her biri 1200 megavatlik 4 reaktörden olusacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin 2023'te devreye alinmasi hedefleniyor. Kalan 3 ünitenin de birer yil arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçmesi planlaniyor.
Kaynak: AA