(ÖZEL) Bölgeye Has Toprakla Kaynatiliyor, Kilosu 40 TL'den Satiliyor

Burdur’un Yesilova ilçesine bagli Büyükyaka köyünde 200 yildir geçim kaynagi olan pekmezin yapimi basladi. Bölgeye has toprakla yapilan pekmez, 200 yildir halkin gelir kaynagi olmayi sürdürüyor. Büyükyaka köyünde olgunlasan üzümler baglardan toplanip imece usulü ile kaynatilarak pekmeze dönüstürüyor.

(ÖZEL) Bölgeye Has Toprakla Kaynatiliyor, Kilosu 40 TL'den Satiliyor
Bölge halki, kir bagi olarak bilinen asmalarda yetisen üzümleri kasalara doldurularak pekmez alanina getiriyor. Ardindan üzümü çuvallara doldurup havuzda ayaklarina giydikleri çizmelerle ezen vatandaslar, üzüm suyuna o bölgeye has "pekmez mayasi (toprak)" karistirdiktan sonra kaynatiyor. Ardindan dinlenme süreci baslayan pekmezler büyük kazanlarda odun atesinde saatlerce kaynatiliyor. Yaklasik 4 ile 5 saat süren islemin ardindan pekmezler kaplara yerlestirilip sogumaya birakiliyor. Yaklasik 500 hane olan köyde hane basina yaklasik 30 kilogram pekmez üretimi yapiliyor. Pekmezin kilosu ise yaklasik 40 TL’den alici buluyor.

"Zorlu bir süreç"

Pekmez üreticilerinden 74 yasindaki Hilmi Güven, "Dedelerimizden ögrendigimiz kadariyla 150-200 yillik bu maya pekmez topragini kullaniyoruz. Bizim baglar, bu maya topraklarinin üzerinde yer aliyor. Büyükyaka köyünün pekmezi baska yerlere benzemiyor, geleneksel yöntemle üzüm pekmezi yapmak zorlu bir süreç gerektiriyor" dedi.

Kaynak: İHA