Misir Cumhurbaskani Sisi, Bahreyn Krali Ile 'Hedasi Baraji' Meselesini Görüstü

KAHIRE – Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, ülkeye resmi ziyarette bulunan Bahreyn Krali Hamed Bin Isa Al Halife ile Sarm es-Seyh kentinde bir araya geldi.

Misir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Sisi ile Al Halife, Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi Hedasi Baraji meselesindeki son gelismeleri degerlendirdi.

Görüsmede Al Halife, Misir ve Sudan'in Nil sularindaki mesru haklarini korumaya yönelik girisimlerini desteklediklerini ve söz konusu iki ülkeyle dayanisma içinde olmaya devam ettiklerini aktardi.

Bahreyn Krali ayrica, Hedasi Baraji’nin doldurulmasi ve isletilmesi konusunda baglayici, adil, kapsamli bir anlasmaya varilmasina yönelik atilan tüm adimlari da destekledigini ifade etti.

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 15 Eylül’de 5 aydir duran Hedasi Baraji müzakerelerinin yeniden baslamasi için Misir, Sudan ve Etiyopya’ya müzakere çagrisinda bulunmustu. Misir, BMGK’nin bu çagrisini memnuniyetle karsiladigini duyurmustu.

Etiyopya Disisleri Bakani Demeke Mekonnen de dün yaptigi açiklamada, ülkesinin Misir ve Sudan ile herhangi bir vakitte müzakerelere hazir oldugunu duyurmustu.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Etiyopya, tepkilere ragmen barajda ilk ve ikinci dolum islemini gerçeklestirmisti.

Kaynak: AA