Gine'de Marburg Hummasi Sona Erdi

Bati Afrika ülkesi Gine’de Marburg Hummasinin sona erdigi duyuruldu.

Ebolaya benzer ve oldukça bulasici olan Marburg Hummasi ilk olarak Bati Afrika’da ortaya çikmis, 9 Agustos’ta dogrulanmisti. Marburg Hummasina bagli ilk can kaybinin yasandigi Gine’de alarma geçen yetkililer, hastaliga karsi hizla önlem almisti. Iki kuluçka dönemi veya enfeksiyon ile semptomlarin baslangici arasindaki süre olan son 42 gün içinde hiç yeni vaka kaydedilmeyen ülkede Marburg Hummasinin sona erdigi ilan edildi. Salgin sona ermis olsa da Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ) salginin ülkede yeniden canlanmasina hizli bir sekilde yanit vermesine yardimci olma çabalarinda Gine’yi desteklemeye devam edecegi ifade edildi.

Marburg Hummasi dogrulandiktan sonra 21 gün boyunca 170’ten fazla yüksek riskli temasli izlenmisti.

Bulasma enfekte vücut sivilari ve dokusu ile temas yoluyla gerçeklesiyor

Marburg Hummasinda vaka ve ölüm oranlari, virüsün mutasyonlari ve salgin yönetimine bagli olarak geçmis salginlarda yüzde 24 ila yüzde 88 arasinda degisiyor. Ebola ile ayni aileden olan Marburg, meyve yarasalarindan insanlara bulasiyor ve enfekte kisilerin vücut sivilari ve dokusu ile temas yoluyla yayiliyor. Semptomlar ise bas agrisi, kan kusma, kas agrilari ve vücuttaki çesitli deliklerde kanama olarak kendini gösteriyor.

Senegal de Marburg Hummasi tanisini dogrulamisti

Gine’deki Marburg Hummasina bagli ilk can kaybi bu yilin baslarinda 12 kisinin ölümüne neden olan Ebola salgininin sona ermesinden sadece 2 ay sonra yasanmisti. Gine’nin ulusal kanamali ates laboratuvarindaki analistlerin ardindan Senegal’deki Pasteur Enstitüsü’de hastaya konulan Marburg Hummasi tanisini dogrulamisti.

Öte yandan, hem Marburg Hummasi vakasi hem de bu yilki Ebola vakalari, Gine’nin Liberya ve Fildisi Sahili sinirlarina yakin Gueckedu ilçesinde tespit edilmisti.
Kaynak: İHA