'Barbaroslar Akdeniz'in Kilici' Ilk Bölümüyle TRT 1'De Izleyiciyle Bulustu

Her persembe saat 20.00'de yayinlanacak dizinin gala etkinligi Istanbul Deniz Müzesi'nde yapildi Etkinlige katilan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci: 'Biz TRT olarak Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Barbaros kardeslerin hikayesini anlatmaktan, ecdadimizin denizlerdeki basarisini hikayelestirmekten ve uluslararasi kamuoyuna, ulusal kamuoyuna aktarmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz' TRT Yönetim Kurulu Baskani Albayrak: 'En basit veya en minör mekansal dolasimi çok iyi kullanabilirseniz en büyük konulari asabilecek düzeyde bir ulasima sahip olursunuz. Biz TRT olarak bu dizimizle bunu basardigimiza inaniyoruz' Oyuncu Engin Altan Düzyatan: 'Bu isin degerini seyirci belirleyecek. Umarim seyirci de bizim kadar begenir'

TRT 1'in yeni projesi "Barbaroslar Akdeniz'in Kilici" dizisinin ilk bölümü izleyiciyle bulustu.

Midilli'den çikan 4 kardesin, tehlikelere gögüs gererek yükselmelerini ve denizlerin fatihi olmalarini konu alan dizi, Sipahi Yakup Aga'nin ogullari Ishak, Oruç, Hizir ve Ilyas'in, Barbaros kardeslere dönüsme serüvenini anlatiyor.

Yönetmenligini Dogan Ümit Karaca'nin üstlendigi, senaryosunu Mustafa Burak Dogu ve Ethem Arslan'in yazdigi dizide oyuncular Engin Altan Düzyatan, Ulas Tuna Astepe, Yigit Özsener, Yetkin Dikinciler, Pelin Akil Altan, Caner Topçu, Ismail Filiz, Gülcan Arslan, Devrim Evin, Melis Babadag ve Bahadir Yenisehirlioglu yer aliyor.

Yapimciligini ES Film'in yaptigi dizinin çekimleri Antalya, Marmaris ve Istanbul'da devam ediyor.

Istanbul Deniz Müzesi'nde düzenlenen dizinin gala etkinligine TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ile TRT Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Albayrak'in yani sira dizinin oyunculari katildi.

Sobaci ile oyuncular, gösterim öncesinde müzeyi gezerek, Barbaros Hayrettin Pasa'nin sancagini inceledi.

- "Ilk defa Türkiye'nin denizcilik tarihine iliskin bu derece büyük bir proje yasama geçiriliyor"

TRT Genel Müdürü Sobaci, burada yaptigi konusmada, "Barbaroslar Akdeniz'in Kilici"nin henüz ekrana girmeden üzerine en çok konusulan dizilerden biri oldugunu söyledi.

Sobaci, "TRT'nin özellikle tarihi dizilerde, dönem dizilerinde elde ettigi basari elbette ki bu dizimizin de konusulmasinda en önemli etkenlerden biriydi. Biz TRT olarak, kamu yayinciliginin gereklerini de gözeterek özel kanallarin odaklanamadigi, yapmakta zorlanacagi projelere veya alanlara kamu yarari dogrultusunda yönelmeye ve odaklanmaya çalisiyoruz." dedi.

Karadeniz'deki dogal gaz kesfi, Dogu Akdeniz'de yasanan siyasi gelismeler ve Ege Denizi'nde yasanan sorunlarin denizler ile "Mavi Vatan" konseptinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha hatirlattigini kaydeden Sobaci, diziyle Mavi Vatan konseptine iliskin bir farkindaligin ortaya çikmasini umut ettiklerini belirtti.

Türkiye dizi tarihinde ilk deniz dizisini yaptiklarina dikkati çeken Sobaci, söyle devam etti:

"Türk dizi tarihinin ilk deniz dizisi, bunu özellikle vurgulamak, altini çizmek istiyorum. Ilk defa Türkiye'nin denizcilik tarihine iliskin bu derece büyük bir proje yasama geçiriliyor. Bu anlamda aslinda biz TRT olarak Akdeniz'i Türk gölü haline getiren Barbaros kardeslerin hikayesini anlatmaktan, ecdadimizin denizlerdeki basarisini hikayelestirmekten ve uluslararasi kamuoyuna, ulusal kamuoyuna aktarmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz."

TRT Yönetim Kurulu Baskani Albayrak ise çekim teknikleri açisindan zorluklari olan bir projeye imza atildigini dile getirerek, "Sanatta da bu geçerlidir. En basit veya en minör mekansal dolasimi çok iyi kullanabilirseniz en büyük konulari asabilecek düzeyde bir ulasima sahip olursunuz. Biz TRT olarak bu dizimizle bunu basardigimiza inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

Heyecanla bugünü beklediginin altini çizen Albayrak, kendilerinden önceki TRT yönetiminin çok degerli çalismalar üreterek çitayi yukarilara tasidigini ve bu seviyeyi sürdürmek istediklerini anlatti.

- "Bu hikayeyi ekip olarak yansitabildigimiz inancindayim"

Oyuncu Engin Altan Düzyatan, dizinin çok özel bir projede oldugunu kaydederek, "Bu hikayeyi ekip olarak yansitabildigimiz inancindayim. Bu aksam hep beraber izleyecegiz ve sonunu birlikte görecegiz. Bu isin degerini seyirci belirleyecek. Umarim seyirci de bizim kadar begenir." diye konustu.

Oyuncu Ismail Filiz, dizinin kendisi için 1 buçuk yil önceden baslayan bir hikaye oldugunu, yapim için Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nin sayili büyük platolari yapildigini dile getirdi.

Filiz, Türkiye'deki ilk deniz konseptli isi çektiklerini ifade ederek, "Mavi Vatan vurgusunun ön planda oldugu bir dönemde bu tarz bir isle tarihin tekrar canlandirilmasi bu diziyi derdi olan yapimlar sinifina sokuyor. Bu anlamda içinde bulundugum için hep mutlu hem de gururluyum." degerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Devrim Evin de bekledigi gibi bir çekim süreci yasadiklarini, dizide Fransiz bir komutan olan "Antuan" karakterine hayat verdigini bildirdi.

Yapimciligini ES Film'in yaptigi dizi, her persembe saat 20.00'de TRT1'de yayinlanacak.
Kaynak: AA