Tunus'taki 5 Siyasi Parti, Anayasanin Askiya Alinmasi Çagrilarina Karsi Olduklarini Ilan Etti

Tunus'taki 5 siyasi parti, anayasanin askiya alinmasi çagrilarina karsi olduklarini duyurdu.

Demokratik Akim, Afak Tunus, Tekettül, Cumhuriyet ve Emel partileri, ülkedeki tartismalara iliskin ortak açiklama yapti.

Açiklamada, anayasanin askiya alinmasinin mutlak olarak reddedildigi vurgulanirken, Cumhurbaskani Kays Said'den, Tunuslulara verdigi sözü tutmasi ve anayasaya saygi duyacagina dair devletin basina geçtiginde yaptigi yemine bagli kalmasi istendi.

Hükümet boslugunun sürmesinden dolayi saskinlik yasandigi kaydedilen açiklamada, "yönetim ile tek basina karar alma durumunun birlestirilmesinin reddedildigi" belirtildi.

Cumhurbaskani Said'den isteklerin siralandigi açiklamada, "ülkeyi iflas riskinden korumak için Tunuslularin sosyal ve ekonomik beklentilerine cevap verebilecek, kamu maliyesi krizini çözebilecek güçte, etkin ve bagimsiz bir basbakan atamanin zorunlu oldugu" vurgulandi.

Açiklamada, basta ifade ve seyahat hakki olmak üzere hak ve özgürlüklere karsi tekrar eden saldirilarin durdurulmasi, sivillerin askeri yargi önüne çikarilmamasi ve medyada tek sesliligin ortadan kaldirilmasi talep edildi.

Hukuk disi davranislarin derhal durdurulmasi talebinde bulunulan açiklamada, partilerin, ülkeye belli bir siyasi gidisati dayatan ferdi hiçbir girisimi kabul etmeyecegi, demokratik çerçevede, kamu yönetiminde diyaloga ve katilima bagli kalacagi duyuruldu.

Açiklamada, ülkedeki sivil, demokratik, sosyal ve siyasi gruplara, belirsiz durumdan çikilmasi için ortak çalisma çagrisi yapildi.

- Tunus'ta baskanlik sistemi tartismalari

Birlesik Arap Emirlikleri merkezli "Sky News Arabia" televizyonuna açiklamalarda bulunan Tunus Cumhurbaskani Danismani Velid el-Huccam, 2014'te kurulan siyasi sistemin, artik sürdürülebilir olmadigini kaydetmis, ülkede baskanlik sistemine geçilmesi yönünde hazirlik yapildigini paylasmisti.

Huccam, 2011 yilinda Tunus'un, Arap Bahari sürecinde halk ayaklanmasiyla devrilen eski Cumhurbaskani Zeynel Abidin Bin Ali dönemini hatirlatarak, "Sistem tek adam rejimi degil, baskanlik sistemi olacak. Tunus'un sikintisini çektigi sey, tek adam rejimiydi." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA