(Özel) Dünya Geçici Miras Listesi'ne Alinan Kemaliye, Yaz Aylarinda Ilçe Nüfusunun 10 Kati Ziyaretçi Agirliyor

Dogayla tarihin birbirini tamamladigi, adrenalin doga sporlarinin baskenti, Türkiye’nin etkileyici yerlerinden eski adi ‘Egin’ olan Erzincan’in Kemaliye ilçesi yaz aylarinda ilçe nüfusunun 10 kati ziyaretçi agirliyor.

(Özel) Dünya Geçici Miras Listesi'ne Alinan Kemaliye, Yaz Aylarinda Ilçe Nüfusunun 10 Kati Ziyaretçi Agirliyor
Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi’ne alinan Erzincan’in Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipligi yapan ve milattan önce 3 binli yillara dayanan tarihi ile kültürel zenginliginin yani sira dogal güzelligiyle de UNESCO’nun kalici listesine girmek istiyor. Geçmisi milattan önce (M.Ö) 3 binli yillara dayanan dünyaca ünlü Karanlik Kanyonun yani basindaki Kemaliye’de (Egin) Roma, Bizans, Ilhanli, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanli hüküm sürdü.

Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamina gelen Egin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtulus Savasi’na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafindan kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak degistirildi.

Erzincan’a 194 kilometre uzaklikta; dogusunda Tunceli, batisinda Sivas, güneyinde Malatya ve Elazig bulunan Kemaliye, özellikle yaz aylarinda ziyaretçi akinina ugruyor. 4 bin 844 nüfuslu ilçeyi bu yaz yerli ve yabanci olmak üzere 48 bine yakin turist ziyaret etti.

Yaklasik 35 kilometre uzunlugunda, nehir tabani ile vadi kenari arasindaki kot farki bin metreye kadar ulasan, bu haliyle dünyadaki ilk 5 derin kanyon arasinda yer alan Karanlik Kanyonuyla, büyüklü küçüklü 38 tünelden olusan ve dünyadaki “Tehlikeli Yollar” kategorisinde bulunan, sert kayalarin içinden oyularak insa edilmis istisnai bir dogal güzellige ve estetik öneme sahip 7 kilometre uzunlugundaki Tas Yoluyla, Türk kültür tarihi açisindan önemli bilgiler içeren ilçe merkezine 4-5 kilometre uzakliktaki Dilli Vadisiyle ve daha pek çok dogal güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesine alinan Kemaliye ilçesi, Erzincan’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak belirtiliyor.

Adrenalin doga sporlarinin baskenti Kemaliye, son zamanlarda dizi ve reklam filmi çekimlerine de ev sahipligi yapmaya basladi.

Kemaliye

Kemaliye, Erzincan’in dokuz ilçesinden en ünlü olani. Erzincan’in incisi olarak tanimlaniyor. Kemaliye’de dünyanin en zorlu yolu ve Amerika’daki Büyük Kanyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci kanyon yer aliyor. Türkiye’de bir ilk olarak Kemaliye Karanlik Kanyonda gerçeklesen ve adrenalin tutkunlarinin nefesini kesen base jump atlayislari 2009 - 2021 yillari arasinda araliksiz her yil uluslararasi boyutta dünyanin her bölgesinden sporcularin katilimlariyla gerçeklestiriliyor.
Kaynak: İHA