Gine'de Darbenin Ardindan Hükümet Kurma Görüsmeleri Basladi

Görüsmeler 17 Eylül'e kadar devam edecek.

Gine'de 5 Eylül'de düzenlenen darbenin ardindan askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesi (CNRD), geçis hükûmeti kurma çalismalari kapsaminda siyasi partilerle ve din adamlariyla görüstü.

Yerel basinda çikan haberlere göre, CNRD lideri Mamady Doumbouya, geçis hükûmeti kurma amaciyla meclis binasinda ülkedeki 15 siyasi partinin lideriyle bir araya geldi.

Partiler arasinda Cumhurbaskani Alpha Conde'nin ezeli rakibi Cellou Dalein Diallo'nun liderlik ettigi Gine Demokratik Güçleri Birligi (UFDG) ve Conde'nin partisi Gine Halki Birligi (RPG) de yer aldi.

Doumbouya, siyasi partilerin ardindan ülkedeki din adamlarini kabul etti.

Basina kapali yapilan görüsmelerde, geçis sürecine iliskin fikir alisverisinde bulunuldugu ögrenildi.

17 Eylül Cuma gününe kadar sürecek görüsmelerde bugün de sivil toplum örgütleri, yabanci diplomatik misyon temsilcileri ve madencilik sirketi yetkilileri kabul edilecek.

- Askeri darbe

Gine'nin baskenti Konakri'de Cumhurbaskanligi Sarayi Sekoutoureya ve idari binalarin bulundugu Kaloum bölgesinde 5 Eylül'de silah sesleri duyulmustu. Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) basindaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarini açiklamisti.

Doumbouya, ülkedeki kötü gidisat nedeniyle yönetime el koyduklarini ve Ulusal Birlik ve Kalkinma Komitesini (CNRD) kurduklarini duyurmustu.

Hükümet, anayasa ve kamu kurumlarinin feshedildigini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaskani Conde'nin güvenli bir yerde tutuldugunu dile getirmisti.

Kaynak: AA