Çin'in Londra Büyükelçisi Zheng'in, Ingiliz Parlamentosu'na Girisi Yasaklandi

Çin'in Londra Büyükelçisi Zheng Zeguang'in, Pekin'in bazi Ingiliz milletvekillerine yönelik yaptirimlari nedeniyle Ingiltere Parlamentosu'na girisi yasaklandi.

Büyükelçi Zheng'in bugün parlamentoda yapilacak bir resepsiyona katilmasi engellendi.

Avam Kamarasi Baskani Lindsay Hoyle ve Lordlar Kamarasi Baskani Lord McFall, Zheng'in parlamentoya giremeyecegi yönünde karar aldi.

Karara gerekçe olarak da Pekin yönetiminin, Uygur Özerk Bölgesi'nde yasananlar konusunda "Çin hakkinda yalan haber yaymakla" suçladigi 5 milletvekiline yönelik seyahat yasagi ve mal varliklarinin dondurulmasini içeren yaptirimlari gösterildi.

Bu vekiller arasinda yer alan Nusrat Ghani, karara iliskin BBC'ye yaptigi açiklamada, büyükelçiye yönelik "benzeri görülmemis" yasagi memnuniyetle karsiladigini belirterek, "Milletvekillerine yaptirim uygulamak, parlamento ve demokrasimiz için dogrudan bir tehdittir. Hiçbir rejim tarafindan susturulmayacagiz, sindirilemeyecegiz ve parlamentomuz, Çin Komünist Partisi'nin absürt yaptirimlarinin propaganda araci haline gelmeyecek." dedi.

Çin Büyükelçiligi ise bunun her iki ülkenin çikarlarina zarar verecek "alçak ve korkakça" bir karar oldugunu savundu.

Geçen hafta, yaptirim uygulanan 5 Muhafazakar Parti milletvekili Iain Duncan-Smith, Tom Tugendhat, Nusrat Ghani, Neil O'Brien ve Tim Loughton, Avam Kamarasi Baskani'na yazdiklari mektupta, Çin'in Londra Büyükelçisi Zheng'in, içeriye girisine izin verilmemesini istemisti.

Mektupta, "Çin hükümeti tarafindan uygulanan yaptirimlar, sadece dogrudan hedef alinan üyelere degil, parlamentoya, tüm parlamenterlere ve komitelere yönelik bir saldiri anlamina geliyor. Çalistigimiz yerin, bu tür yaptirimlari mesru kilacak ve tesvik edecek bir platform haline gelmesine asla izin vermemeliyiz." ifadesi kullanilmisti.

Kaynak: AA