Sektörden 'Kiralik Eve Talep, Kendini 'Emlakçi' Olarak Tanitanlarin Sayisini Da Artiriyor' Uyarisi

Düzce Emlakçilar Dernegi Baskani Ömer Kaya: 'Üniversite bölgesinde 3 konutu olan emlakçi olmus. Apartman yöneticisi, kapici, marketçi, çay ocagi isletmecisi emlakçi olmus. Yolda gezen herkes 'Emlakçiyim' diye geziyor. Kisi gayrimenkulünü verirken, 'Ben emlakçiyim, komisyon da vereceksiniz.' diyor. Hiçbir vergi mevzuati, bildirim yok' 'Magdur olan vatandas da 'Beni emlakçi dolandirdi, magdur etti' deyip sikayette bulunuyor. Baktiginizda bunlar emlakçi degil, hiçbir kayitlari yok'

Düzce Emlakçilar Dernegi Baskani Ömer Kaya, üniversitelerde yeni akademik yilin baslamasiyla hareketlenen emlak piyasasinda yetki belgesi olmayanlarin da kendilerini "emlakçi" olarak tanitabildiklerini söyleyerek, "Üniversite bölgesinde 3 konutu olan apartman yöneticisi, kapici, marketçi, çay ocagi isletmecisi emlakçi olmus. Yolda gezen herkes 'Emlakçiyim' diye geziyor." dedi.

Kaya, AA muhabirine, "Tasinmaz Ticareti Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelige" göre emlakçilarin lisans almak zorunda oldugunu söyledi.

Düzenlemeyle belgelerini alan emlakçilarin "sorumlu emlakçi" olarak çalismalarini yürüttügünü belirten Kaya, "Bu belgeyi alanlar, yaptigi isi yüzde 50 kamu adina yapan, yaptigi bütün islerde sorumluluklarini tasiyan sorumlu emlakçilardir. Yetki belgesi alinmasindaki amaç, emlakçilari bir araya toplayip disipline etmek, eksiklerini tamamlamak, bu sektörün daha egitimli, derli toplu sektör olmasini saglamak." diye konustu.

Sektöre iliskin mevzuat hakkinda bilgi veren Kaya sunlari kaydetti:

"Emlakçi olabilmek için artik lise ve üstü egitim alinmasi, yetkili emlakçinin yaninda staj yapilmasi gerekmektedir. Bu kisiler daha sonra kendi isletmelerini açabilecekler. Bu yol uzun ve mesakkatli oldugu için bunu pas geçip bakiyorsunuz herkes emlakçi olmus. Ne yetkisi ne ofisi ne lisansi ne belge kaydi var. Üniversitelerin açilmasiyla bu is daha da hizlandi. Üniversite bölgesinde bilhassa 3 konutu olan, emlakçi olmus. Apartman yöneticisi, kapici, marketçi, çay ocagi isletmecisi emlakçi olmus. Yolda gezen herkes 'Emlakçiyim' diye geziyor. Kisi gayrimenkulünü verirken 'Ben emlakçiyim, komisyon da vereceksiniz.' diyor. Hiçbir vergi mevzuati, bildirim yok. Belirli bir rakamin üstündeki kira gelirleri vergiye, beyannameye tabidir. Bunu yapmamak için ucuz kira sözlesmesi gösteriyorlar."

Bunun lisansli emlakçilara zarar verdigini, vatandasin magdur oldugunu savunan Kaya, "Magdur olan vatandas da 'Beni emlakçi dolandirdi, magdur etti.' deyip sikayette bulunuyor. Baktiginizda bunlar emlakçi degil, bunlarin hiçbir kaydi yok. Bir yazihane tutmuslar, tabela asmislar, 'Emlakçiyiz' diye zaman zaman orayi kullaniyorlar." dedi.

Kaya, sözünü ettigi hususlarin tespit edildigini vurgulayarak, "Çalismalarimiza da basladik zaten. Isin ciddiyetinin daha büyük oldugunu fark ettik. Gerekli çalismamizi en yakin zamanda ilgili kurumlarla paylasacagiz. Yakinda elimizde topladigimiz belgeleri Bakanliga teslim edecegiz. Bu konuda ciddi denetimler, yaptirimlar söz konusu. Isin pesini birakmayacagiz. Çünkü biz burada vergi mükellefiyken, yetki belgemizi almisken, bu kadar sorumluluk tasirken birinin çikip 'Ben de emlakçiyim, bu isi yapiyorum.' demesi, bize uygun gelmez. Buna izin vermeyiz, vermeyecegiz de." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA