Kapadokya-Kültepe-Koramaz Dernegi, Kayseri'nin Turizm Degerleri Için Çalisacak

Kapadokya-Kültepe-Koramaz Tarih, Kültür, Egitim ve Arastirma Dernegi, kentin turizm degerlerini ön plana çikarmak ve tanitmak için çalismalarini sürdürüyor.

Dernek Baskani Halit Erkiletlioglu, Dernek Baskan Yardimcisi Kültepe Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ve dernek yönetim kurulu üyeleri Kültepe'de bir araya gelerek dernegin çalismalari hakkinda gazetecilere bilgi verdi.

Erkiletlioglu, Kapadokya'nin Kayseri'nin kaybettigi bir deger oldugunu dile getirdi.

Kapadokya krallarinin dördüncü kraldan sonra tamamen Kayseri'de yasadigini anlatan Erkiletlioglu, "Biz Kapadokya adini Ürgüp, Göreme'ye kaptirdik. Burasi Kapadokya'nin merkezi, krallari burada oturmus, tanrilari Erciyes Dagi. Böyle bir kültür varligini biz iyi anlatamiyoruz. Kültepe'de kazilarda çikarilan 23 bin civarindaki tablet Ankara Medeniyetler Müzesi'nde onlari getirmeye çalisacagiz ve bunun mücadelesini verecegiz." diye konustu.

Kazi Baskani Kulakoglu ise Kültepe Ören Yeri'nde çesitli çalismalar yaptiklarini bildirdi.

Kültepe'de ziyaretçi merkezinin yapim asamasinda sona gelindigini belirten Kulakoglu, söyle konustu:

"Ören yerinde Asurlu tüccarlarin nasil yasadigini gösterecek bir canlandirma düzenlemesine gidilecek. Bunlar ören yerinin farkindaligini artiracak. AB'den aldigimiz iki proje var. Bunlardan biri Kültepe'nin 70 yillik hikayesi baslikli bir proje, bunu Belsin Vakfi ile çalisiyoruz. Kültepe'nin bütün hikayesini elimizdeki belgeleri dijital hale getirerek ziyaretçilerin de buna ulasmasini saglayarak anlatacagiz. Ikinci projemiz de Bünyan'da kurulu olan ANKA Turhan Vakfi ile birlikte yaptigimiz bir proje. Kültepe'de çikarilan eserlerin çogu Kayseri Arkeoloji Müzesi'ndeki depolarda bekliyor. Bunlarin restore edilerek sergiye hazir hale getirilmesi için yapilmis bir proje. Bunu da gelecek yil bir sergiyle tanitacagiz."

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akgül de kentte 3 tane müze çalismasi gerçeklestireceklerini kaydetti.

Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Özsoy da UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ndeki Koramaz Vadisi'nin kalici listeye girmesi için bir sivil toplum kurulusu olarak mücadele edeceklerini ifade etti.

Kaynak: AA