Hatay'da Yeni Nesil Pamuk Çesitleri 'Tarla Günü' Etkinligiyle Tanitildi

Hatay'da, Ar-Ge istasyonunda gelistirilen yeni nesil pamuk çesitlerinin tanitimi için "tarla günü" etkinligi düzenlendi.

Tarim ve Orman Il Müdürü Ergün Çolakoglu, Progen Tohum Ar-Ge Istasyonu'nda düzenlenen etkinlikte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde tarimin ve gidanin ne kadar önemli oldugunun ortaya çiktigini söyledi.

Özellikle bu yil Türkiye'nin birçok ilinde kurakligin da hüküm sürdügünü ifade eden Çolakoglu, Hatay'da bu konuda sikinti yasanmadigini belirtti.

Hatay'da iki yildir ürünlerin veriminin çok yüksek, fiyatlarin da çok iyi olduguna dikkati çeken Çolakoglu, çiftçilerin mutlu oldugunu düsündügünü aktardi.

Türkiye'nin dünyada pamuk üretiminin yüzde 3'ünü gerçeklestirdigini ifade eden Çolakoglu, söyle devam etti:

"Yüzde 3'lük kisimla dünyada da pamuk üreticisi olarak Türkiye, 7. sirada geliyor. Türkiye'de üretilen pamuk, 3,6 milyon dekar alanda üretiliyor, buradan elde ettigimiz ürün 1,8 milyon ton civarinda. Tabi pamukla ilgili tohum çalismalari sürekli devam ediyor. Progen, Türkiye'nin en güzel çesitlerini üretiyor, bunlari da çiftçilerimize sunduklari için kendilerine minnettariz."

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise tohumculuk çalismalarini önemsediklerini, bu konuda yeni girisimcilere de destek olacaklarini söyledi.

Amik Ovasi'nin dünyanin en bereketli ovalarindan biri oldugunu dile getiren Yayman, Reyhanli Baraji'nin özelliklerini ve imkanlarini anlatarak, gelecek yil barajdan çiftçilere su verilecegini duyurdu.

Yayman, çiftçilere bir müjde vererek, "Allah izin verirse 29 Eylül'de Tahtaköprü kapali sulamasi ihaleye çikacak. Tam 1 milyar 100 milyona ihaleye çikiyor. Reyhanli'nin kapali sistemi ihale edildi, Tahtaköprü 29 Eylül'de ihale edilecek ve insallah biz çiftçimizin bir daha su problemi yasamasini istemiyoruz." diye konustu.

Progen Tohum AS Yönetim Kurulu Baskani Ali Özbugday da ülke ekonomisini daha fazla kalkindirmak için çalismalarini sürdüreceklerini söyledi.

Konusmalarin ardindan katilimcilar, tarlalari gezerek yeni nesil pamuk çesitlerini inceledi.

Kaynak: AA