Haiti'de Bassavci, Devlet Baskani Moise'in Suikastiyla Ilgili Basbakan Henry'nin Suçlanmasini Istedi

Haiti'nin baskenti Port-au-Prince'in bassavcisi, yargiçtan, Devlet Baskani Jovenel Moise'in suikastiyla ilgili olarak Basbakan Ariel Henry'yi suçlamasini istedi.

Port-au-Prince Bassavcisi Bedford Claude, yetkililere, cumhurbaskanini öldürmekle suçlanmasini istedigi Basbakan Henry'nin ülkeyi terk etmesini engellemeleri talimati verdi.

Iddianamede "Henry'yi kovusturmaya ve dogrudan iddianamesini istemeye yetecek kadar uzlasmaci unsur var." ifadesine yer veren Claude, ayni gün Henry'den kendisiyle görüsmesini ve Moise suikastindeki kilit bir süphelinin, cinayetten sadece birkaç saat sonra onu neden iki kez aradigini açiklamasini talep etti.

Claude, aramalarin 7 Temmuz'da yerel saatle 04.03 ile 04.20'de yapildigini ve delillerin, süpheli Joseph Badio'nun o sirada Moise'nin evinin yakininda oldugunu gösterdigini belirtti.

Iki sayfalik iddianamede Claude, aramalarin toplam yedi dakika sürdügünü ve o sirada Henry'nin, Port-au-Prince'deki Hotel Montana'da oldugunu, ayrica bir hükümet yetkilisinin geçen ay Twitter paylasiminda "Henry'nin kendisine Badio ile hiç konusmadigini söyledigini" aktardi.

Olaya iliskin Henry'nin sözcüsünden henüz bir yanit gelmedi.

Port-au-Prince'in Bassavcisi Bedford Claude, Basbakan Ariel Henry'yi, Devlet Baskani Jovenel Moise suikastina iliskin yürütülen sorusturmayla ilgili görüsmeye çagirmisti.

Bassavci Claude'un Basbakan Henry'ye gönderdigi davette, Henry'nin sorusturmadaki bas süphelilerden eski Haiti Adalet Bakanligi yetkilisi Joseph Felix Badio ile Moise'nin öldürülmesinden 7 saat sonra yerel saatle 04.03 ve 04.20'de telefonda görüstügünü belirtmisti.

Ulusal Polis Müdürü Jorge Luis Vargas, 16 Temmuz'da yaptigi basin açiklamasinda, Moise'nin öldürülme emrini Badio'nun verdigini söylemisti.

- Moise suikasti

Haiti'nin 53 yasindaki Cumhurbaskani Moise, 7 Temmuz'da silahli kisilerce evine düzenlenen saldirida hayatini kaybetmis, esi Martine Moise ise yaralanmisti.

Durumu kritik olan Martine Moise, ambulans uçakla ABD'nin Miami kentindeki Baptist Hastanesine götürülmüstü.

First lady Moise tedavisinin ardindan 18 Temmuz'da ülkesine dönmüstü.

Moise'nin ugradigi suikast sonucu yasamini yitirmesinin ardindan geçici Basbakan Claude Joseph, ülkede "acil durum" ilan etmisti.

Ulusal Polis Müdürü Leon Charles, suikastin 26 Kolombiyali ve 2 Haiti asilli ABD vatandasinin içinde oldugu komando birligince düzenlendigini söylemisti.

Suikasta iliskin toplamda en az 40 kisi gözaltina alinmisti.

Moise'yi öldüren parali askerlerin, "DEA (ABD Uyusturucuyla Mücadele Dairesi) operasyonu" seklinde bagirdiginin ortaya çikmasinin ardindan Haiti kamuoyunun suikastta ABD'nin parmagi oldugu yönündeki süpheler artmisti.

Kaynak: AA