DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un Kovid-19 Asilarinin Paylasimindaki Adaletsizlige Tepkisi Sürüyor

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin paylasimindaki adaletsizligin devam etmesi halinde daha fazla varyantin ortaya çikacagi, sosyal ve ekonomik bozulmanin uzayacagi uyarisinda bulundu.

Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde video konferans yöntemiyle düzenledigi basin toplantisinda, dünya genelinde bugüne kadar 5,7 milyar doz Kovid-19 asisi uygulandigina, Afrika kitasinin ise bu asilardan sadece yüzde 2 pay alabildigine dikkati çekti.

DSÖ'nün hedefinin küresel olarak yil sonuna kadar dünyada her ülke nüfusunun yüzde 40'inin asilanmasi oldugunu tekrarlayan Ghebreyesus, Afrika'da bu hedefe yalnizca iki ülkenin ulasabildigini aktardi.

Dünyadaki Kovid-19 asilarinin paylasimindaki esitsizlige tepki gösteren Ghebreyesus, bunun sürmesi halinde virüsteki degisimin sürecegi ve asilari daha az etkili hale getiren yeni varyantlarin ortaya çikmaya devam edecegi uyarisinda bulundu.

Ghebreyesus, ayrica salgin nedeniyle ülkelerdeki sosyal ve ekonomik bozulmanin daha uzun sürebilecegine dikkati çekti.

Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi (COVAX) yoluyla 141 ülkeye yaklasik 260 milyon doz asi sevkiyati yaptiklarini aktaran Ghebreyesus, asi üreticisi firmalarin yüksek gelirli ülkelerle ikili anlasmalar yapmasinin islerini zorlastirdigini sözlerine ekledi.

Afrika Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong ise Afrika nüfusunun sadece yüzde 3,5'inden azinin asilandigini, bu oranin hedeflerinin yüzde 60 altinda oldugunu kaydetti.

Ghebreyesus, 8 Eylül'de düzenledigi basin toplantisinda da yüksek gelirli ülkelerin Kovid-19 asilari konusunda verdikleri sözleri yerine getirmediklerine dikkati çekerek, "Daha fazla vaat istemiyoruz. Sadece asilari istiyoruz." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA