Diyarbakir'da 'Ahilik Haftasi' Kutlandi

Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Münir Karaloglu: 'Ahilik bir esnaf teskilati ama sadece üyelerine mesleki egitim veren bir teskilat degil hem meslegini en iyi yapan hem de insani degerler olarak en iyi olan insani yakalamak için ugras veren bir teskilat'.

Diyarbakir'da "34. Ahilik Haftasi" kutlamalari kapsaminda tören düzenlendi.

Yenisehir ilçesi Dagkapi Meydani'nda kutlamalar kapsaminda düzenlenen etkinlikte, ahiligi anlatan tiyatro gösterimi yapildi.

Diyarbakir Valisi ve Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Münir Karaloglu, törendeki konusmasinda, ahiligin bir anlamda da kardeslik manasina geldigini söyledi.

Diyarbakir'in 16. yüzyildan sonra hanlari, çarsisi ve pazariyla Osmanli cografyasinin en büyük ticaret ve üretim merkezlerinden biri oldugunu anlatan Karaloglu, 20. yüzyilin basina kadar da bu önemini korudugunu ifade etti.

Günümüzde de Diyarbakir'in esnaf ve sanatkarinin cömertlik ve misafirperverligiyle nam saldigini aktaran Karaloglu, "Ahilik bir esnaf teskilati ama sadece üyelerine mesleki egitim veren bir teskilat degil hem meslegini en iyi yapan hem de insani degerler olarak en iyi olan insani yakalamak için ugras veren bir teskilat." diye konustu.

Ahi Evran-i Veli'nin koydugu kurallari, kardesligi, dürüstlügü ve cömertligi bugün de yasamayi dileyen Karaloglu, "Bunlara ihtiyacimiz var. Bu topraklarin bereketi, bu topraklar da kardesligimizi paylasmanizi devam ettirdigimiz sürece hepimize yetecek miktarda. Yeter ki biz birligimizi beraberligimizi kardesligimizi aramizdaki muhabbeti sevgiyi devam ettirelim. Bu topraklar hepimizi bakacak, doyuracak kadar güzel." ifadelerini kullandi.

Diyarbakir Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi (DESOB) Baskani Alican Ebedinoglu ise ahilik kültürünün, ticari ve toplumsal iliskilerde dürüstlük ve güveni, saygili olmayi, hak ve hukuka riayet etmeyi esas aldigini vurguladi.

Törende sed kusanma gösterisi sunuldu, ilin ahisi, kalfasi ve çiragi seçilenler ile resim, siir ve kompozisyon yarismasinda birinci olan ögrencilere ödülleri verildi.

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Kültür Daire Baskanligi etkinlikleriyle devam eden törene, AK Parti milletvekilleri Ebubekir Bal ile Oya Eronat ve diger ilgililer katildi.

Kaynak: AA