BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriye Muhalefeti Liderleriyle Görüstü

Birlesmis Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye muhalefeti liderleriyle bir araya geldi.

Pedersen, baskent Sam'a yaptigi ziyaretinin ardindan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Baskani Salim el-Muslat, Suriye Müzakere Komisyonu Baskani Enes el-Abde ile Istanbul'da görüstü.

Suriye'deki siyasi sürece dair son gelismelerin ele alindigi toplantiya Suriye Anayasa Komitesi'nde muhaliflerin es baskani Hadi el-Bahra da video konferans yöntemiyle katildi.

SMDK Baskani Muslat, görüsmeye dair Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Bugün BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen ile bir araya geldik. Toplantida ziyaretlerinin sonuçlari ve siyasi süreci ilerletme çabalari hakkinda bilgi aldik. Temsilcisi üzerinden BM'den 2254 sayili uluslararasi kararinin sadece anayasa taslaginin hazirlanmasiyla sinirli kalmamasi gerektigini ve tüm siyasi geçis yollarinin açilmasini talep ettik." dedi.

Muslat, toplantida rejimin olusturdugu engellerin üstesinden gelinmesi için pratik mekanizmalara duyulan ihtiyaca vurgu yaptiklarini belirtti.

Abde de sosyal medya hesabindan toplantiya iliskin, "2254 sayili kararin tam olarak uygulanmasi ihtiyacina odaklandik. Tutuklularin mümkün olan en kisa sürede serbest birakilmasi konusunda gerçek bir ilerlemenin saglanmasinin önemini vurguladik." ifadelerini kullandi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi çalismalarinin yeniden baslatilmasi için 11 Eylül'de baskent Sam'a yaptigi ziyarette Esed rejimi Disisleri Bakani Feysal Mikdad ile bir araya gelmisti.

- Rejim Anayasa Komitesi'nin çalismalarini baltaliyor

Siyasi çözüm süreci, 30 Haziran 2012'de Isviçre'nin Cenevre kentinde, BM gözetiminde baslamis ancak rejimin uzlasmaz tavri sebebiyle sonuçsuz kalmisti.

Suriye'deki iç savasin son bulmasi ve ateskesin kalici hale gelmesi için Kazakistan'in baskenti Nur Sultan'da Ocak 2017'de Türkiye, Rusya ve Iran garantörlügünde düzenlenen görüsmelerde, Gerginligi Azaltma Bölgeleri disinda alinan bir diger sonuç da Anayasa Komitesi olusturulmasi oldu.

Isviçre'nin Cenevre kentinde ilk kez 30 Ekim 2019'da toplanan komitenin görüsmeleri de Esed rejiminin tutumu nedeniyle çikmaza giriyor. Nitekim 25-29 Ocak 2021'de bir araya gelen komitenin 5'inci tur toplantisi da rejimin anlasmaz tavri ve ciddiyetsizligi nedeniyle basarisizlikla sonuçlanmisti.

Muhalefet kanadi ise siyasi çözümden kaçan Esed rejimine "yeterli baskinin yapilmadigi" sikayetini sik sik dile getiriyor.

Kaynak: AA