'Bakü Fatihi Nuri Killigil Pasa' Kabri Basinda Anildi

Istanbul Türkiye Azerbaycan Dayanisma ve Kültür Dernegi üyeleri, 103 yil önce Bakü'nün düsman isgalinden kurtulusunda büyük rol oynayan Nuri Pasa için Edirnekapi Sehitligi'nde anma töreni düzenledi.

Azerbaycan'in baskenti Bakü'nün 103 yil önce düsman isgalinden kurtulusunda büyük rol oynayan, Türk savunma sanayinin kurucusu Nuri Killigil Pasa, Edirnekapi Sehitligi'ndeki kabri basinda anildi.

Bakü'yü, 15 Eylül 1918'de Ermeni çeteleri ve Bolsevik birliklerinden kurtaran Kafkas Islam Ordusu komutani Nuri Pasa için düzenlenen anmayi Istanbul Türkiye Azerbaycan Dayanisma ve Kültür Dernegi (ISTAD) üyeleri düzenledi.

"Yasasin Türkiye-Azerbaycan kardesligi ve dayanismasi" yazili pankart açan dernek üyeleri, 2 ülkenin bayraklariyla Killigil'in mezarligi basinda dua etti.

ISTAD Baskani Sefer Karakoyunlu, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Nuri Pasa'nin Bakü'nün kurtulusundaki tarihi kahramanligini anlatti.

Türkiye'nin verdigi destekle tipki Bakü gibi Karabag'in kurtarilmasinin öneminde de deginen Karakoyunlu sunlari söyledi:

"Türkiye'nin destegi ile Azerbaycan'in isgal olmus topraklari 44 günlük mücadele sonucu isgalden kurtarilmis oldu. 103 yil önce at üzerinde giden Kafkas Islam Ordusu mensuplari 102 yil sonra insansiz hava araçlariyla askeri yardimlarla Azerbaycan topraklarinin bagimsizliga kavusmasinin sagladi. Azerbaycan-Türkiye kardesligi ve dayanismasi asirlara dayanmaktadir. 44 günlük mücadele sonucu Azerbaycan topraklarini özgürlüge kavusturan basta Azerbaycan ordusuna, Azerbaycan Ordusu Baskumandani Sayin Cumhurbaskanimiz Ilham Aliyev'e, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a tesekkür ediyoruz. Bu dostluk ve dayanisma sonsuza kadar sürecektir."

- "Nuri Pasa'nin adi Azerbaycan'da da yasasin"

Nuri Pasa'nin adinin yasamasi için Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'den dilekleri oldugunu dile getiren Karakoyunlu, abidesinin Bakü'de bulunan Türk Sehitligi'ne yapilmasini talep etti.

Karakoyunlu, Bakü'deki caddelere Nuri Pasa'nin isminin verilmesini de isteyerek, "Bu vesile ile Azerbaycan'a ve Türk dünyasina selam olsun. Yasasin Azerbaycan-Türkiye kardesligi ve dayanismasi." dedi.

Anma programi, Nuri Pasa ve tüm sehitler için dua edilmesi ile sona erdi.

Kaynak: AA