ABD'de Asilamanin Düsük Oldugu Eyaletlerde Yogun Bakim Ünitesi Bulunamiyor

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyanti ABD’de vaka sayilarini yeniden en yüksek seviyeye çikartirken, özellikle asilanmanin düsük oldugu güney eyaletlerde yogun bakim servislerinin kapasitelerinin doldugu bildirildi.

New York Times’in derledigi verilere göre güneydeki eyaletlerde her dört hastaneden biri yogun bakim ünitelerinin yüzde 95’i askin oranlarda dolu oldugunu bildirdi. Ülkede Kovid-19 vaka sayisinin en düsük seviyede oldugu haziranda ise 10 hastaneden birinin yogun bakim servisinin "tehlikeli" seviyede dolu oldugunu bildirildi.

ABD Saglik Bakanliginin verilerine göre geçen hafta Alabama eyaletinde yogun bakim ünitelerinin tamami dolarken, onlarca hasta yatak bulamadi. Alabama Hastaneler Birligi, yogun bakim ünitesine ihtiyaç duyan hastalarin bekleme odalarinda ya da ambulanslarda bekletildigini duyurdu.

Teksas’ta yogun bakim ünitelerinin yüzde 95’inin kullanimda oldugunu duyuran hastane sayisi haziranda 69 iken geçen hafta 169’a yükseldi. Eyalette yalnizca 700 yogun bakim yatagi kaldigi bildirildi.

Geçen ay hastanelerin hastalara yer açmak için çadir üniteler kurdugu Houston sehrinde geçen hafta hasta sayisinin bir önceki aya göre yüzde 40 arttigi belirtildi.

Florida eyaletinde ise geçen hafta 24 hastanenin yogun bakim kapasitesinden fazla hastasi oldu.

Kovid-19 disinda kritik durumda olan hastalara da yogun bakim yatagi bulunamadigi bildirildi.

Uzmanlar, yogun bakim kapasiteleri dolu olan eyaletlerin ayni zamanda asilanma oranlari en düsük eyaletler oldugunun altini çiziyor.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), geçen hafta asi olmayanlarin olanlara göre Kovid-19 olma riskinin 4,5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat yüksek oldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA