AB Açiklamasi Lübnan'a, Yeni Hükümetin Önlemler Almasi Ve Reform Yapmasi Sartiyla Destegimizi Sürdürmeye Haziriz

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'daki yeni hükümetin önemli konularda eyleme geçmesi kosuluyla AB'nin bu ülkeye destek taahhüdünü yineledi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Lübnan oturumunda konusan Borrell, bir yil önce Beyrut Limani'nda meydana gelen patlamanin ülkedeki siyasi ve ekonomik krizi gözler önüne serdigini söyledi.

Borrell, sonraki süreçte AB'nin Lübnan'a verdigi destegi sürdürdügünü ancak diger yandan da yetkililere farkliliklarini bir kenara birakip, patlamanin sonuçlariyla basa çikabilmek için acilen hükümet kurmalari yönünde çagrilar yaptigini animsatti.

Lübnanli yetkililerin, AB'nin yaptirimlari da dahil olmak üzere basarisizliklarinin sorumlulugunu almasi gerektigini ifade eden Borrell, söz konusu yetkililerle iletisiminde IMF ile anlasmaya varilmasi ve 2022'de özgür ve adil seçimlerin yapilmasi konusunda israrci davrandigini dile getirdi.

Borrell, "Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron'un da dedigi gibi 'Lübnan modeli bozuldu.'" ifadesini kullandi.

"Nüfusun yarisindan fazlasi yoksulluk çekerken göçün artmasi sürpriz olmamali." diyen Borrell, bazi bölgelere günde bir saatten fazla elektrik verilemedigini, su, ekmek, hastane ve ilaç sikintisi çekildigini vurguladi.

Borrell, Cumhurbaskani Misel Avn ve hükümeti kurmakla görevlendirilen Necib Mikati arasinda varilan anlasmadan duydugunu memnuniyeti dile getirerek, "Basbakan Mikati'yi yaklasan finansal çöküsten kaçinmanin tek yolu olan IMF ile müzakereleri baslatmaya çagiriyoruz." diye konustu.

"Umarim çok geç degildir." diyen Borrell, AB'nin, Lübnanli yetkililerin eyleme geçmesi kosulu ile ülkeye destek taahhüdünü yineledigini kaydetti.

Kaynak: AA