Pentagon, Afganistan'da DEAS Elebasi Oldugu Iddiasiyla Etkisiz Hale Getirdigi Kisinin Ismini Dogrulayamiyor

ABD’nin Afganistan’dan çekilme sürecinde Kabil’de düzenledigi hava saldirisinda hedef alinan kisinin terör örgütü DEAS mensubu degil yardim kurulusu çalisani oldugunun ortaya çikmasina ragmen, ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), DEAS elebasi oldugunu ileri sürdügü bu kisinin ismini teyit edemiyor.



New York Times’in, Afganistan'in baskenti Kabil'deki Hamid Karzai Havalimani yakinlarinda, ABD'nin insansiz hava araciyla gerçeklestirdigi hava saldirisiyla ilgili arastirmasinda hedef alinan Zemari Ahmadi'nin DEAS'a çalismadigi ve iddia edildigi gibi aracinda patlayici tasimadigi sonucuna varmasi tartismalara neden oldu.

Ancak Pentagon bu saldirilardaki sivil kayiplarina iliskin kanitlar üzerine yorum yapmaktan kaçiniyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, günlük basin toplantisinda, saldiriyla ilgili sorusturmayi ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanliginin yürüttügünü belirterek sorusturmanin devam ettigini söyledi.

Kirby, Kabil’e sorusturma için ekip gönderip göndermeyecekleri sorusuna, “Su asamada sahada inceleme yapmak için birilerinin oraya gönderilecegine dair bir plandan haberim yok.” yanitini verdi.

AA muhabirinin, “Daha önce size öldürdügünüzü iddia ettiginiz DEAS mensuplarinin adlarini neden açiklamadiginizi sormustum ve siz de bunun için zamanin uygun olmadigini ifade etmistiniz. New York Times haberi bir DEAS’lidan ziyade bir yardim kurulusu çalisanini vurdugunuzu ortaya çikardi. Simdi öldürdügünüzü belirttiginiz DEAS mensubunun adini açiklamanizin zamani gelmedi mi?” sorusuna yanit veren Kirby, “Su asamada herhangi bir teyitte bulunamayacagim.” ifadelerini kullandi.

Pentagon’un ve ABD yetkililerin saldiriya iliskin ortaya koydugu görüslerde herhangi bir degisiklik olup olmadigina yönelik bir soruyu ise Kirby, “Bu görüslerde bir degisiklik olduguna iliskin bir sey söyleyemem.” diyerek yanitladi.

ABD ordusu Afganistan'dan çekilmesinin son asamalarindayken, ABD Hava Kuvvetlerine ait bir insansiz hava aracinin 29 Agustos 2021 Kabil'de "DEAS’in Afganistan kolu DEAS/H unsurlarina ait oldugu ve Kabil'deki havalimanina saldiri düzenleyecegi" iddiasiyla, saatlerce havadan takip edilen bir araci vurdugu duyurulmustu.

Kabil’de düzenlenen saldiri sonrasinda açiklamada bulunan Kirby, tehdidin oldukça dinamik oldugunu, hizli gelistigini ve saldirinin düzenlenmesinde aciliyet bulundugunu açiklamisti.

CENTCOM açiklamasinda ise aracin patlayici yüklü bir sekilde Kabil havaalanina dogru gittigi ve saldiri ile birlikte ikincil patlamalarin meydana geldigi iddia edilmisti.

ABD Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley de bir basin toplantisinda, elde edilen istihbarat bilgisinden emin olduklarini, en az bir DEAS elebasinin o saldirida öldürüldügünü, aracin patlayici yüklü oldugunu ve saldiri sirasinda ikincil patlamalarin oldugunu söylemisti.

Ancak kamera kayitlarinda, hedef alinan kisinin California merkezli bir yardim ve lobi kurulusu olan Nutrition and Education Internatinal (NEI) bünyesinde elektrik mühendisi olarak çalisan Ahmadi oldugu anlasilmisti.

Ahmadi'nin, su akmayan evindeki ailesine götürmek üzere beyaz bir kamyonetin kasasinda tasidigi bidonlara su doldurdugu görüntüleri de kamera kayitlarinda ortaya çikmisti.

NEI çalisaninin evinin bahçesine giris yaptigi sirada ABD'nin hava saldirisi sonucu hayatini kaybettigi, saldirida ayni aileden 7'si çocuk 10 sivilin öldürüldügü tespit edilmisti.

Kaynak: AA