Japonya Savunma Bakani Kisi'den, Vietnam Ile Savunma Is Birligini Güçlendirme Mesaji Açiklamasi

'Japonya için Vietnam, 'ayni kader toplulugundalar' diye anilacak önemli ülkelerden biri'.

Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo, ülkesi ile Vietnam'in, bölgesel istikrar için savunma is birligini güçlendirmeleri gerektigini söyledi.

Kyodo ajansinin, Savunma Bakanligi kaynaklarina dayandirdigi habere göre, resmi ziyareti kapsaminda Hanoi'de bulunan Bakan Kisi, Vietnam Savunma Bakanliginda konusma yapti.

Güneydogu Asya ülkesi Vietnam'in, Japonya için "önemli bir partner" oldugunu kaydeden Kisi, iki ülkenin "mevcut sert kosullar" dahil bölgesel güvenlik sorunlarinda beraber çalismalari gerektigini dile getirdi.

Mevkidasi Phan Van Giang ile görüsmesinde imzaladiklari Japon üretimi savunma ekipmanlarinin Vietnam'a ihracini kapsayan anlasmaya deginen Kisi, bu sayede "yeni bir safhaya" geçildigini belirtti.

Kisi, "Savunma is birligimizi sadece ikili is birligi olarak degil, bölgenin ve uluslararasi toplumun baris ve istikrarina daha olumlu katkida bulunmak için yeniden tanimlamak istiyoruz." dedi.

"Japonya için Vietnam, 'ayni kader toplulugundalar' diye anilacak önemli ülkelerden biridir" ifadesini kullanan Kisi, "partnerlik ufkunun yeni sahalara genisleyecegine" isaret etti.

Kisi, ziyareti kapsaminda, Vietnam Devlet Baskani Nguyen Xuan Phuc ve Basbakan Pham Minh Chinh tarafindan kabul edildi.

- Çinli mevkidasi da Hanoi'de

Kisi'nin ziyareti esnasinda, iki günlük resmi ziyaret çerçevesinde, Çin Disisleri Bakani Vang Yi'nin, Hanoi'de Vietnam Basbakan Yardimcisi Pham Binh Minh ile görüsmesi dikkati çekti.

Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Bakan Vang'in, görüsmede, "Iki taraf Güney Çin Denizinde 'zor kazanilmis baris ve istikrara' deger vermeli" sözlerini sarf ettigi kaydedilmisti.

Açiklamada, Vang'in, "Iki taraf, denizcilige ait konulari ikili iliskilerde uygun pozisyonda tutmali ve bölge disi güçlerin kiskirtma ve müdahalelerine karsi ortakça ihtar vermeli ve tedbirli olmali" ifadelerini kullandigi aktarilmisti.

Bölgesel rakip ve komsu olarak bilinen Japonya ve Çin'in, bakan düzeyindeki ziyaretlerinin, ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in, Hanoi ziyaretinden iki hafta sonra gerçeklesmesi dikkatlerden kaçmadi.
Kaynak: AA