Blinken'a Göre Taliban, Uluslararasi Toplumun Beklentilerini Karsilamadan Mesruiyet Saglayamaz

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Taliban'in açikladigi hükümetin "kapsayicilik" noktasinda uluslararasi toplumun beklentilerinin çok gerisinde kaldigini, bununla birlikte Taliban'in ancak atacagi dogru adimlarin ardindan ABD ve uluslararasi kamuoyu nezdinde mesruiyet kazanabilecegini söyledi.

ABD Disisleri Bakani Blinken, Temsilciler Meclisi Dis Iliskiler Komitesinde düzenlenen Afganistan oturumunda Kongre üyelerinin sorularini yanitladi.

ABD ile Taliban arasinda önceki Baskan Donald Trump döneminde yapilan bir anlasma oldugunu ve 20 Ocak'ta göreve geldiklerinde önlerinde Afganistan'dan çekilme için 1 Mayis tarihinin bulundugunu kaydeden Blinken, ABD Baskani Joe Biden'in dogru karari vererek çekilme yönündeki karari sürdürdügünü belirtti.

Blinken, Afganistan'da daha uzun kalmalarinin ABD çikarlarina uygun olmadigini savunurken, Kabil'den yapilan tahliye sürecini de "basarili" bir sekilde gerçeklestirdiklerini ve geride kalan az sayidaki Amerikaliyi da çikaracaklarini söyledi.

- "Taliban ile hemen her konuda görüsüyoruz ve yakin temas halindeyiz"

ABD'nin Taliban ile nasil bir is birligi içinde olduguna iliskin soruya yanit veren Blinken, "Taliban ile hemen her konuda görüsüyoruz ve yakin temas halindeyiz. Tüm uluslararasi toplum da Taliban ile yakin temas halinde." degerlendirmesini yapti.

Taliban'in açikladigi hükümetin kapsayiciliktan çok uzak oldugunu ve bu noktada uluslararasi toplumun beklentilerini karsilamadigini savunan Blinken, hükümetin kadinlara yer vermedigini, Afgan halkinin çesitliligini yansitmadigini ve geçmisi sorunlu birçok ismi barindirdigini ifade etti.

Blinken su degerlendirmeleri yapti:

"Herhangi bir hükümetle iliski kurarken çikarlarimiza uygun olup olmadigina bakiyoruz ve bu çikarlarimiz çok açiktir. Taliban, bizim ve uluslararasi toplumun koymus oldugu seyahat özgürlügünün devami, Afganistan'in (baska ülkelere) terör saldirilari için kullanilmamasi, Afgan halkinin temel haklarinin korunmasi ve insani yardimlarin yerine ulastirilmasina izin vermesi gibi temel beklentileri karsilamali. Biz bu temellere göre Taliban öncülügündeki hükümetle iliski kurariz."

- Türkiye ve Katar'a tesekkür

Öte yandan Blinken, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninin yeniden açilmasi konusunda Türkiye ve Katar'la yakin çalistiklarini ve su anda charter uçuslarina açilan havalimani dolayisiyla bu iki ülkeye tesekkür ettiklerini vurguladi.

Blinken, Kabil'den tahliyeler sürecinde ABD'ye yardimci olan tüm ülkelere de ayri ayri tesekkür ettiklerini ve bu yolla binlerce Amerikalinin yani sira ABD'ye destek olan Afganlarin ve diger ülke vatandaslarinin ülkeden çikarilabildiklerini söyledi.

- Mezar-i Serif'ten uçuslara Taliban izin vermeli

Blinken ayrica, Kabil'den yapilan uçuslara izin veren Taliban'in Mezar-i Serif'ten yapilmasi planlanan bazi uçuslara izin vermesini beklediklerini dile getirdi.

Afganistan'dan çekilme sürecine iliskin Trump yönetiminden bir anlasma aldiklarini, bu anlasmada 1 Mayis'in geri çekilme için son tarih oldugunu anlatan Blinken, geri çekilme için herhangi bir plan almadiklarini belirtti.

Kaynak: AA