Almanya'da Basbakan Adaylari Canli Yayinda Karsi Karsiya Geldi

Almanya'da, 26 Eylül'de yapilacak genel seçimlerde yarisacak basbakan adaylari canli yayinda karsi karsiya geldi.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin basbakan adayi ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Baskani Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) basbakan adayi ve Maliye Bakani Olaf Scholz ile Yesiller Partisi'nin basbakan adayi ve partinin Es Baskani Annalena Baerbock, Alman Birinci Televizyon Kanali ARD ve Ikinci Televizyon Kanali ZDF'nin ortak yayininda, Maybrit Illner ile Oliver Köhr'ün moderatörlügünde, mevcut gelismeler ve gelecekteki hedeflerine iliskin sorulari cevapladi.

Seçimlerden sonra basbakan adaylarinin hangi partilerle koalisyon yapacagina iliskin konu basligiyla baslayan yayinda Laschet, Sol Parti ve Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ile kesinlikle koalisyon görüsmeleri yapmayacagini belirterek, "Demokratik partiler kendi aralarinda konusmali. Biz birinci parti olmak için mücadele ediyoruz." dedi.

Yesillerin adayi Baerbock ise özellikle sosyal alanda SPD ile çok ortak yönlerinin bulundugunu vurgulayarak, Sol Parti'nin ise uluslararasi sorumlulugu almak istemedigini ifade etti.

Baerbock, tüm demokrat partilerle koalisyon görüsmeleri yapacaklarini, dis politikada ve iç güvenlik gibi konularinda Sol Parti ile ihtilaflarinin bulundugunu anlatti.

Scholz da halkin, seçimin nasil sonuçlanacagina karar verecegini ve SPD'ye güçlü bir yetki verilmesi için çalistigini dile getirerek, "Almanya'yi yönetmek isteyen, net pozisyonlara sahip olmali. Transatlantik is birliginden yana olmasi, NATO'nun güvenligimiz için vazgeçilmez oldugunu söylemesi ve güçlü bir Avrupa Birliginden yana olmasi gerekir." degerlendirmesinde bulundu.

Prensiplerine iliskin net konustugunu aktaran Scholz, bu prensipler çerçevesinde gelecekte hareket edecegini kaydetti.

- Laschet ile Scholz arasinda tartisma

Osnabrück Savciligi tarafindan kara para aklanmasi iddialarinin ardindan baslatilan sorusturma kapsaminda bir hafta önce Maliye Bakanliginda yapilan aramalarin, seçimlerde partisinin basarisi için tehlikeli olup olmayacagi sorusuna iliskin de Scholz, bu aramalarin Köln'deki Mali Istihbarat Dairesindeki (FIU) iki çalisinin dogru dürüst çalismadigindan dolayi yapildigini ve bakanlikla ilgisinin olmadigini savundu.

Laschet ise, FIU'nun bagli oldugu Maliye Bakanliginda savciligin arama yapmasina karsin Scholz'un bu sekilde olumlu konusmasinin bir mucize oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Kara para denetlemesi sizde. Bu kuruma (FIU) sahipsiniz. Eksiklikleri bildigimiz için seçim programimizda, bu kurumun, Federal Kriminal Dairesine baglanmasini istiyoruz. Siz daha çok çalisanim var diyorsunuz, ancak daha az sey aydinlatiliyor. Kara para aklamada o kadar az sey aydinlatiliyor ki savcilik baska bilgiler lazim diyor. Hakim de böyle bir arama yapilmasina izin veriyor. Sayin Scholz bundan dolayi yargiyla ilgili asagilayici konusmaniz uygunsuzdur."

Savcilik yetkilileri geldiginde her seyin ortaya konulmasi gerektigini ifade eden Laschet, Scholz'un sorumluluk tasidigi baska olaylarinin da bulundugunu savundu.

Laschet "Benim maliye bakanim sizin gibi çalissa büyük bir sorunumuz olurdu." ifadesini kullandi.

Bunun üzerine Scholz, rakibi Laschet'i olaylari çarpitmakla suçlayarak, Maliye Bakanligina yönelik bir arastirmanin yapilmadigini, FIU'ya karsi yapilan arastirma konusunda savciligin bilgiler istedigini ileri sürdü.

- Asiri sag ve irkçilikla mücadele

CDU/CSU'nun basbakan adayi Laschet, asiri saga karsi sinirlar çizdigine dikkati çekerek, "Demokrasi için en büyük tehdit asiri sagdan geliyor." dedi.

Laschet, asiri sagcilik ve irkçilarla mücadele ettigini belirterek, bunlarin parlamentoya ait olmadiklarini dile getirdi.

Yesiller Partili Baerbock da basbakanligindaki önceliginin irkçilikla mücadele olacagini vurguladi.

- Dijitallesme

Üç aday da dijitallesmenin yeni hükümetin acil ele almasi gereken konu oldugunu anlatti.

Laschet, basbakanliginda bir dijitallesme bakanligi kurulacagini kaydederek, bugüne kadar bu alanda çok sey yapildigini ancak bunun yetersiz oldugunu söyledi.

Baerbock ise dijitallesme bakanligi kurulmasina karsi çikarak, bunun basbakanliga bagli bir konu olmasi gerektigini belirtti.

- Artan kira ücretleri

Scholz ve Baerbock, kira ücretlerinin artirilmasini engellemek için bir limitin koyulmasini isterken, Armin Laschet, kira ücretlerinin çok fazla artmamasi için belirli düzenlemelere sahip olduklarini aktardi.

Laschet, bir limitin koyulmasi yerine daha fazla binanin yapilmasi gerektigini ifade ederek, bunun için de sirketlerin konut yapma konusunda tesvik edilmesini ve bürokrasinin azaltilmasini istedi.

Öte yandan ZDF, açik oturumun ardindan Wahlen arastirma sirketinin 753 kisi ile telefonda hizli bir sekilde yaptigi anketin sonuçlarini yayimladi.

Buna göre, ankete katilanlarin yüzde 32'si, SPD'nin basbakan adayi Olaf Scholz'u basarili gördü. Baerbock yüzde 26 ile ikinci, Laschet de yüzde 20 ile üçüncü oldu.

Kaynak: AA