ABD, Almanya, Fransa, Italya Ve Ingiltere'den Libya'ya Seçimleri Zamaninda Yapma Çagrisi

ABD, Almanya, Fransa, Italya ve Ingiltere Libya'da taraflara, seçimleri planlandigi gibi 24 Aralik 2021'de yapma çagrisinda bulundu.

Bes ülkenin Libya'daki büyükelçiliklerinin ortak açiklamasinda, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis'in, kapsamli, özgür ve adil parlamento ve baskanlik seçimlerinin zamaninda yapilmasi konusunda Libyali taraflara yaptigi çagriya katildiklari belirtildi.

Açiklamada, Kasim 2020'de Tunus'un ev sahipliginde düzenlenen ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2570 sayili karariyla onaylanan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun yol haritasinda belirtildigi gibi bu seçimlerin, Libya'nin istikrara kavusmasi ve birlesmesinde önemli bir adim oldugu ve sonuçlarina herkes tarafindan saygi gösterilmesi gerektigi kaydedildi.

"Temsilciler Meclisi, Akile Salih'in 8 Eylül 2021'de baskanlik seçiminin yasal kurallarini açiklamasiyla bu amaca ulasmak için atilacak adimlari onayladi. Ayrica Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, baskanlik ve parlamento seçimleri hazirliklarinda ilerleme kaydetti." ifadelerine yer verilen açiklamada, bu gelismelerin seçimlerin zamaninda yapilmasi yönünde önemli adimlar oldugu aktarildi.

Açiklamada, ülkede seçimleri düzenleyecek yasalarin çikarilmasi konusunda geç kalindigi ve taraflarin artik, seçim sürecini baslatma zamaninin geldigini kabul etmesi gerektigi belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 10 Eylül'deki oturumunda konusan Kubis, seçimlerin, 2020'nin ekim ayindan bu yana ülkede saglanan olumlu gelismelerin devam etmesi için gerekli oldugunu dile getirmisti.

Kaynak: AA