Tunus'tan, Cumhurbaskani Said'in Kararlariyla Ilgili Açiklamalara Tepki

Tunus yönetimi, Cumhurbaskani Kays Said'in tüm yetkileri elinde toplayan olaganüstü kararlariyla ilgili yapilan açiklama ve yorumlara, "Tunus'un baskalarindan ders alan bir ögrenci olmadigi" seklinde cevap verdi.

Tunus Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, "Tüm iddia ve iftiralari çürütmek için Cumhurbaskani Said'in yabanci heyetlerle gerçeklestirdigi görüsmelerde, Tunus'un egemen bir devlet oldugu, egemenligin halka ait oldugu ve halkin kendi iradesinden kaynaklanan seçimlerine müdahaleye yer olmadiginin vurgulandigi" ifade edildi.

"Tunus'un baskalarindan ders alan ve sonra da verilecek notu bekleyen bir ögrenci olmadigi" belirtilen açiklamada, Tunus devletinin, egemenliginin ve halkinin tercihlerinin tartismaya açilmadigi ve hiçbir tarafla müzakere konusu olmayacagi kaydedildi.

Açiklamada baska ayrintiya yer verilmedi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, dün Cumhurbaskani Said ile gerçeklestirdigi görüsmede, AB'nin, Tunus'ta demokratik kazanimlarin korunmasi konusunda korkulari oldugunu belirtmisti.

G7 ülkeleri ABD, Almanya, Ingiltere, Fransa, Italya, Japonya ve Kanada'nin Tunus büyükelçilikleri de 6 Eylül'de Cumhurbaskani Kays Said'e en kisa zamanda Basbakan tayin etme ve ülkeyi anayasal sürece geri döndürme çagrisinda bulunmustu.

- Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in olaganüstü kararlari

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da, ülkenin tehlikede oldugu sirada kendisine olaganüstü yetkiler taniyan Anayasa'nin 80. maddesini hayata geçirdigini duyurmustu.

Said, Meclis'in çalismalarini 30 gün boyunca durdurdugunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigini, basbakani azlettigini ve yeni bir basbakan atayacagini, ayrica yolsuzluk dosyalari için kendisini bassavci olarak görevlendirdigini açiklamisti.

Ülke içinde bazi kesimler, Said'in bu kararini desteklerken partilerin çogunlugu Cumhurbaskani'nin, bu kararlariyla "Anayasayi ihlal ettigini" belirtmis, bazilari da Said'i anayasal bir darbe girisiminde bulunmakla suçlamisti.

Tunus'ta dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin ardindan bazi milletvekilleri ifadeye çagrilmis, bazilari gözaltina alinmis ve aralarinda üst düzey bürokratlarin da yer aldigi bazi isimler hakkinda ev hapsi karari verilmisti.

Said, bir aylik sürenin dolmasinin ardindan, Meclis'in çalismalarinin durdurulmasi dahil olaganüstü yetkileri elinde topladigi kararlarin, "ülkedeki tehlike durumu geçmedigi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatildigini" bildirmisti.

Kaynak: AA