Almanya'da Artan Konut Fiyatlari Berlin'de Binlerce Kisi Tarafindan Protesto Edildi

Almanya’nin baskenti Berlin'de, ülkede özellikle büyük sehirlerde artan konut fiyatlari protesto edildi.

"Yerinden edilme ve kira çilginligina karsi Berlin ittifaki" tarafindan "Herkes için konut. Yüksek kiralarla semtlerimizden kovulmaya hep birlikte karsi çikalim" sloganiyla düzenlenen gösteriye katilmak için binlerce kisi Alexander Meydani'nda toplandi.

Göstericiler daha sonra üzerinde "Kira artislarini durdurun", "Herkes için konut", "Kar için degil, insanlari için konutlar", "AVM’ler yerine konutlar", "Kiralar artiyor, maaslar yerinde kaliyor. Yeter artik" ve "Bu kent bizim" yazan pankart ve dövizler tasiyarak Unter den Linden ve 17 Haziran caddeleri üzerinden Zafer Aniti'na kadar yürüdü.

Ülkenin çesitli bölgelerinden katilimin oldugu gösteride, federal ve eyalet hükümetler, kira artislara karsi mücadele etmemekle suçlandi ve yetkililerden kiralarin artmasina karsi önlemelerin alinmasi ve herkese kiralari ödeyebilecegi konutlarin saglanmasi talep edildi.

Lübeck kentinde yasayan Ayleen Munro, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kiralarin çok yüksek olduguna isaret etmek için gösteriye katildigini belirterek, "Biz kiralarin artmasinin durdurulmasini ve belirli bir süre kiralarin dondurulmasini talep ediyoruz. Çünkü Insanlar kiralari artik ödeyemiyor." dedi.

Berlin’de Hasenheide bölgesinde ikamet eden Annika Ebert de kiraci olarak oturduklari binalarin satilmak istendigini anlatarak, "Biz ön satis alma hakki için mücadele ediyoruz. Ancak bu konuda kismen basarili oluyoruz. Biz iyi bir ag kurduk ve öncesinde evlerin satilmasina karsi koymaya çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Ebert, siyasetçilerden kira artis çilginliginin durdurulmasini ve herkesin oturdugu konutun kirasini ödeyebilmesi için konutlari elinde bulunduran sirketlerin kamulastirilmasini talep etti.

Gösteriyi organize edenler yürüyüse 20 bin kisinin katildigini belirtirken, Berlin polisi ise bu sayisinin 4 bin civarinda oldugunu açikladi.

Kaynak: AA