Alacahöyük'teki Kazilarda Kentin 7 Bin Yillik Kültürel Zaman Dizilimi Tespit Edilecek

Alacahöyük Kazi Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim: 'Esas hedeflerimden birisi, Alacahöyük'teki kültürel zaman diziliminin ayrintilarini tam olarak tespit edebilmek ve yeni bilgiler dogrultusunda Alacahöyük'ün Orta Anadolu kronolojisindeki yerini ortaya koymak' 'Özellikle Kalkolitik ve Erken Tunç Çaglari kronolojisini saglam temellere oturtabilmek için yeni verilere ihtiyacimiz var'

KEMAL CEYLAN - Cumhuriyet Dönemi'nin ilk arkeolojik kazilarindan birini temsil eden Alacahöyük Ören Yeri'nde yürütülen çalismalarda 7 bin yillik geçmise sahip tarihi kentin ayrintili kültürel zaman diziliminin ortaya çikarilmasi hedefleniyor.

Çorum'un Alacahöyük köyünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ve kisisel servetinden sagladigi katkiyla 1935 yilinda baslatilan kazilar devam ediyor.

Kent merkezine 53 kilometre mesafedeki Alacahöyük Ören Yeri, Kalkolitik Çag'dan itibaren farkli medeniyetlere ait yaklasik 7 bin yillik geçmisiyle Anadolu'nun en önemli arkeolojik merkezleri arasinda gösteriliyor.

Bugüne kadar farkli disiplinlerden yerli ve yabanci arastirmacinin görev yaptigi kazilarda özellikle Hatti ve Hitit medeniyetinin yani sira eski Anadolu kültür tarihine ait önemli izlere ulasildi.

Önceki dönem kazi baskani Prof. Dr. Aykut Çinaroglu'nun vefati nedeniyle ara verilen arkeolojik kazilar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Yildirim baskanliginda 2020'de Cumhurbaskanligi kararli on iki aylik kazi statüsünde yeniden baslatildi.

Kazilar, Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesinin destegiyle sürdürülüyor.

Yildirim, AA muhabirine, Alacahöyük'teki arkeolojik çalismalarda bu yil 2 temel hedef üzerinde yogunlastiklarini söyledi.

"Esas hedeflerimden birisi, Alacahöyük'teki kültürel zaman diziliminin ayrintilarini tam olarak tespit edebilmek ve yeni bilgiler dogrultusunda Alacahöyük’ün Orta Anadolu kronolojisindeki yerini ortaya koymak." diyen Yildirim, "Bu höyükte 1935'ten beri yapilan kazilar sonucunda bir kronoloji olusturulmaya çalisildi ama bu kronolojik sistemin bugün diger Hitit kentlerinde ya da diger höyüklerde aldigimiz kronolojiyle rekabet etmesi, uyum içinde olmasi lazim. Dolayisiyla bazi alanlarda test sondajlari yapacagiz. Özellikle Kalkolitik ve Erken Tunç Çaglari kronolojisini saglam temellere oturtabilmek için yeni verilere ihtiyacimiz var. Bilim dünyasinda sikça kullanilan tarihleme yöntemleri ile Alaca Höyük kültür katlarinin tarih içindeki yeri son derece önemli." ifadelerini kullandi.

Kazilarda ayrica sadece höyük kismini degil, etrafindaki yerlesim alanlarini da inceleyeceklerini dile getiren Yildirim, höyük çevresinde jeofizik çalismalari yürüttüklerini anlatti.

Bu yilin kazi programi çerçevesinde Alacahöyük'ün "asagi sehir" olarak tabir edilen kesiminde farkli kültürlerin izlerini süreceklerini belirten Yildirim, söyle devam etti:

"Diger bir amacim ise sadece höyükte degil, höyügün etrafinda nasil bir arkeolojik olusum oldugunu tespit etmek. Geçen sene bu projeye basladik. Jeofizik yöntemleriyle etrafimiz taraniyor. Burada 'asagi sehir' oldugu benden önceki ekip tarafindan da dile getirildi ancak ayrintilarini ortaya çikarmamiz lazim. Bunun için olanaklarimiz ölçüsünde test sondajlari yapacagiz. Bu sondajlara göre burada bir Tunç Çagi kültürü var mi ya da Asur ticaret kolonileri çaginda bir 'karum alani' (kentin yaninda kurulan ticaret merkezi) var mi? bu sorularin cevaplarini aramaya çalisacagiz."

Alacahöyük'ün Hititlere ait önemli bir kült kenti oldugunu vurgulayan Yildirim, "Buradaki öncelikli hedefimiz Hitit kentini bütün kalintilariyla muhafaza edebilmek ve koruyabilmektir. Yani daha önceki kazi dönemlerinde açiga çikartilmis Hititlere ait saray kompleksini, buna bagli yapilari, küçük mabetleri, depolari, silolari, ekin kuyularini bir sekilde korumamiz gerekiyor. Çünkü kentin ziyaretçilere açik en güzel görsel ögelerini bu kalintilar olusturuyor. Öncelikli hedefimiz bunlarin korunmasi. Daha önceki hocalarimiz, Alacahöyük'ü gelecek kusaklara aktarabilmek için birer arkeopark plani yapmislar. Biz de bu plani gelistirmek ve günümüz kosullarina uygun hale getirebilmek için çalismalarimizi sürdürecegiz. Alacahöyük bizim için ata mirasidir." seklinde konustu.

Kaynak: AA