AK Parti'li Günes Açiklamasi 'Safranin Ekilmesi Ve Üretilmesi Konusunu Safranbolu'da Yayginlastiracagiz'

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Günes, safranin ekilmesi ve üretilmesi konusunu Safranbolu'da yayginlastiracaklarini bildirdi.

Günes, Karabük Ögretmenevi'nde düzenlenen basin toplantisinda, safranla ilgili Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesinin Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan kabul edildigini animsatti.

Il Tarim ve Orman Müdürlügünün projeyi takip ettigini belirten Günes, "Ülkemiz endemik bitki türü bakimindan dünyanin en zengin ülkelerinden birisidir. Safran da endemik bir bitki türüdür. Gramla alinip satilan tek ürün safrandir. Altin gibidir ama safran Safranbolu'da unutuldu. 2000'li yillara kadar ancak bir köyde safran ekimi yapiliyordu. 2000'li yillardan sonra biz 8-9 köye çikardik." dedi.

Günes, safranin üzerinde durduklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"2019 yilinda yurt disindan safran ekimi ve hasadi zamaninda 80 bin kisi geldi. Bu bir zenginliktir. Iki milyon liraya yakin bir proje kabul edildi. Safranin ekilmesi ve üretilmesi konusunu Safranbolu'da yayginlastiracagiz. Tasköprü'nün sarimsagi, Rize'nin çayi, Nigde'nin patatesi varsa bizim de safranimiz olacak. Safran kiymetlidir. Bunu biz markalastirip buradan dünyaya açilacagiz. Esas biz safranimizla övünmeliyiz."

- "Filyos Limani Türkiye'nin 3 büyük limanindan birisi"

Filyos Limani'nin Türkiye'nin 3 büyük limanindan birisi oldugunu anlatan Günes, "Dogal gaz bu bölgede bulundu. Bulunan dogal gaz karaya Filyos'tan çikiyor. Dagitim karaya çikarilarak Fisyos'tan baslayacak. Bizim bölgemizi çok yakindan ilgilendiriyor. Fiyos'un Anadolu'ya açilmasi bizim üzerimizden saglanacagi için buna hazirlikli olmaliyiz. Bölge zenginlesecek, insanlarimiz da zenginlesecek. Bölgemizin gelecegi parlaktir. Bölgemiz gelecekte istihdam alani olusturacaktir." diye konustu.

AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal da Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kamulastirma çalismalari ile ilgili ödenek sikintisinin olmadigini dile getirdi.

AK Parti Karabük Il Baskani Ismail Altinöz ise sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan Karabük'te vatandaslara 115 milyon liraya yakin yardim yapildigi, esnafa da destek kapsaminda 30 milyon lira hibe ve faizsiz kredi verildigini kaydetti.

Kaynak: AA