Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Marmaris'te Koordinasyon Toplantisinda Konustu Açiklamasi (2)

'Orman varligini artiran nadir ülkelerden birisiyiz. Elim olay kimsenin moralini bozmasin, çok daha güçlenecegiz. Buralari atesin insafina birakmayacagiz. Birçok teknigi ayni anda kullaniyoruz' 'Zor olan çare üretmek, kolay olan konusmaktir. Biz bütün çarelerle sahadayiz. Bu mücadele elbet bitecek. Insallah sonuna dogru geliyoruz' 'Son 2 yilda toplam 5 büyük yangin yasayan Türkiye, son 12 günde 16 büyük yanginla karsi karsiya kaldi. Büyük yanginlari kisa sürede kontrol altina almak zor bir is' 'Yanan yerlerde, ekim ve kasimda ilk yagmurla beraber, Gelecege Nefes Kampanyasi ile 252 milyon yani 84 milyon vatandas için 3'er tane fidan dikecegiz' '(Yunanistan'in uçak talebi) Bizdeki yanginlarin hafiflemesiyle beraber eger saglayabileceksek bunu da Yunanistan'a sagliyor olacagiz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ???orman yanginlarinda sona dogru geldiklerini belirterek, "?Orman varligini artiran nadir ülkelerden birisiyiz. Elim olay kimsenin moralini bozmasin, çok daha güçlenecegiz. Buralari atesin insafina birakmayacagiz" dedi.

Pakdemirli, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Mugla Marmaris Ögretmenevin'de koordinasyon toplantisina katildi.

Bakan Pakdemirli, burada yaptigi açiklamada, her sabah gün dogumuyla beraber 4 ayri dilde brifing vererek güne basladiklarini söyledi.

Çok disiplinli bir sekilde çalisildigini aktaran Pakdemirli, ekiplerin, Dalaman Havalimani'nda konuslandigini bildirdi.

Kendileri için agacin önemli oldugunu ancak canin bir o kadar hatta daha önemli oldugunu ve bu nedenle emniyetin birinci derecede olmasi gerektigini vurgulayan Pakdemirli, Yunanistan'da düsen uçagin bu konuya daha fazla hassasiyet göstermeleri gerektigini ortaya koydugunu dile getirdi.

Pakdemirli, Mugla'da 29 Temmuz'dan bu yana 16 orman yangini meydana geldigini ve yanginlardan etkilenen vatandaslarin zararlarini karsilamak için devletin tüm imkanlarini seferber ettiklerini kaydetti.

Yatagan Haciveliler Mahallesi'nde 6 Agustos'ta baslayan orman yangininin, rüzgarin sert esmesiyle birlikte Çine'ye siçradigini animsatan Pakdemirli, yangina Isparta'dan 21 araçlik ek takviye geldigini, kontrol altina alma çalismalarinin sürdügünü söyledi.

Yanginin tükenmeye yakin oldugunu ancak düsük nem ve yüksek sicaklik nedeniyle "kontrol altina alindi" diyemediklerine dikkati çeken Pakdemirli, "Mugla'da dünden daha iyi bir noktadayiz. Milas yangini çok enteresan bir yangin. Yesil bir bitki örtüsü ve çok sik oldugu için içine girilemiyor. On binlerce ton su atmamiza ragmen henüz yanginin odaklarini kurutabilmis degiliz. Bugün itibariyla yarim saat önce yanginin odagina girdik. Yeni bir yerde daha parlama var ama herhalde Milas'taki yangini kontrol altina alabilecegimizi düsünüyorum. Ama altini çizerek söylüyorum, henüz kontrol altinda degil. Termik santralle ilgili risk de saat saat azalarak devam etmekte. Kavaklidere, Köycegiz, Karaköy yangini devam ediyor. Bunlarin hepsiyle ilgili olumluya dogru bir gidisat var." ifadelerini kullandi.

- "Insallah yanginlarin da sonuna dogru geliyoruz"

Pakdemirli, Yunanistan'in da yanginlarla mücadele ettigine deginerek, "Yunanistan'in uçak talebi var. Bunu degerlendirmeye çalisiyoruz. Bizdeki yanginlarin hafiflemesiyle beraber eger saglayabileceksek bunu da Yunanistan'a sagliyor olacagiz." dedi.

Küresel bir sekilde sicaklik dalgasinin tüm dünyayi sardigini anlatan Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Tüm dünyada çok ciddi yanginlar var. Son 2 yilda toplam 5 büyük yangin yasayan Türkiye, son 12 günde 16 büyük yanginla karsi karsiya kaldi. Büyük yanginlari kisa sürede kontrol altina almak zor bir is. Dünyanin en güçlü ülkesi olabilirsiniz, süper güç olabilirsiniz ancak 3 ya da 5 ülkeyle savasabilirsiniz. 15 ülkeyle savasmak mümkün degil. Buna ne uçak, ne tank, ne de personel yeter. Biz son günlerde bunu yasadik. Hizli sekilde belli bir noktaya geldik. Insallah yanginlarin da sonuna dogru geliyoruz. Sezon sonuna kadar insallah baska büyük yangin çikmaz."

Türkiye'de 19 yilda orman yanginlariyla ilgili çok ciddi isler yapildigini vurgulayan Pakdemirli, "Antalya'da 35 haber merkezimiz var, otomatik gözetleme sistemlerimiz var. Antalya'da 56, Mugla'da 50 kulemiz var. Antalya'da 500'ün üzerinde, Mugla'da 400'e yakin helikopterin su almak için havuz ve göletleri var. Türkiye'de 3 tane yangin yönetim merkezi var. 616 haber merkezi, 714 kule, 36 otomatik gözetleme sistemi ve 4 binin üzerinde havuz var." dedi.

Adana, Antalya ve İçel'de hayvansal üretim kapsamindaki hasar tespit çalismalarini tamamladiklarina isaret eden Pakdemirli, bunlarla ilgili tam bir sekilde ödemeleri yapacaklarini, diger illerdeki hayvanlarin geçici barinma alanlarindaki çalismalari tamamlandiginda teslimatinin yapilacagini bildirdi.

Yangindan zarar gören vatandaslarin tüm projelerini, Kirsal Kalkinmayi Destekleme Projeleri kapsaminda kabul edeceklerini belirten Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Afet görmüs illerden gelecek tüm projelere ayrimcilik yapip bunlarin hepsini kabul edecegiz. Orman köylerindeki vatandaslarin tüm hayvan taleplerini de karsiliyor olacagiz. Mugla'da zarar tespit çalismalari yanginin devam etmedigi yerlerde basladi, bir çogunda bitti. Yanan yerlerde ekim ve kasimda ilk yagmurla beraber, Gelecege Nefes Kampanyasi ile 252 milyon yani 84 milyon vatandas için 3'er tane fidan dikecegiz. Yanginlar sogutulduktan sonra yanan odunlar sahadan çikartilacak. Detayli bir arazi etüdü ve agaçlandirma projeleri yapilacak. Nasil yesillendirilecegine dair çalistay yapacagiz. Bunu da hemen yapacagiz. Milletimizle buna karar verecegiz. En kisa sürede buralarin yesil örtüye kavusmasini saglayacagiz."

- Orman gönüllülerinin sayisi artiyor

Pakdemirli, orman gönüllülerinin önemine isaret ederek, orman yanginlariyla ilgili gönüllülerin 2019'da mevzuatlastirildigini söyledi.

Su ana kadar 13 bin 339 kisiye egitim ve kimliginin verildigini aktaran Pakdemirli, ????söyle konustu:

"Yeteri seviyede egitim almis, bu gönüllüleri de yangin söndürme ekiplerinin arasinda görebileceginizi ifade etmek istiyorum. AFAD gönüllüsü gibi gerekirse afet bölgelerinin transferiyle daha verimli çalismalar yürütecegiz. Ormanlar, ülkemizin hem gücü hem süsü. Orman varligini artiran nadir ülkelerden birisiyiz. Elim olay kimsenin moralini bozmasin, çok daha güçlenecegiz. Buralari atesin insafina birakmayacagiz. Birçok teknigi ayni anda kullaniyoruz. Havadan, karadan ve denizden mücadeleyle ekiplerimiz organize, koordinasyonumuz güçlü, motivasyonumuz yüksek, teyakkuz halindeyiz. Bu emekler üç kelimeyi söyleyebilmek için: Kontrol altina alindi."

Pakdemirli, 12 gündür yogun emek verildigini, açlik, susuzluk, uykusuzlukla mücadele eden kahramanlar oldugunu vurgulayarak, bugün Selim Korkmaz ve Hakan Tutus'un, Yilanli Kule ile yapilan bir baglanti neticesinde sogutma çalismalari sirasinda uçurumdan yuvarlandigini dile getirdi.

Hastanede tedavisi süren isçilerin saglik durumlarinin iyi oldugunu anlatan Pakdemirli, orman kahramanlarina geçmis olsun dileklerini iletti.

- "Zor olan çare üretmek, kolay olan konusmaktir"

Yarali ayagini sarip, mücadeleye devam eden personelin oldugunu vurgulayan Pakdemirli, söyle konustu:

"Arazözünü terk etmeyen kardeslerimiz var. Evladinin dogumunu yanginin içindeyken ögrenen orman kahramani babalarimiz var. Bes dakikalik molalarda küregini yastik, vatan topragini dösek yapan orman kahramanlarimiz var. Onlar bizim ates savasçilarimiz. Sartlar zor, birlik zamani oldugunu hatirlatiyorum. Sözlerimiz ve davranislarimizla yangina körükle gitmememiz lazim. Zor olan çare üretmek, kolay olan konusmaktir. Biz bütün çarelerle sahadayiz. Bu mücadele elbet bitecek. Insallah sonuna dogru geliyoruz. Adi sükranla anilacak olanlar, bu atese benzin dökenler degil, bir damla su tasiyanlar olacaktir. Birçok vatandas elinden geleni yapiyor, su, yemek tasiyor, çay servisi yapiyor. Kiyafet, ayakkabi getiriyor. Hiçbir sey yapamasa dua ediyor. Bu tür afetler siyaset üstü. Herkesten Allah razi olsun. Bu afetin basindan beri destegini esirgemeyen Cumhurbaskanimiza sükranlarimizi sunuyorum. Sahada olan tüm bakanlarimiza, milletvekillerimize, tüm destek verenlere tesekkür ediyorum."

(Bitti)
Kaynak: AA