Fildisi Sahili Cumhurbaskani Ouattara'dan Tutuklu Muhaliflere Af

Fildisi Sahili Cumhurbaskani Alassane Ouattara, cumhurbaskani seçiminden önce yasanan sokak olaylarinda tutuklanan muhaliflerin bir kisminin adli kontrol sartiyla serbest birakilacagini, bir kisminin da affedildigini söyledi.

Ülkesinin 61'inci bagimsizlik yil dönümü vesilesiyle yaptigi ulusa seslenis konusmasinda Ouattara, "ulusal uzlasiya" iliskin önemli mesajlar verdi.

Ouattara, 31 Ekim'deki cumhurbaskani seçim sürecinde patlak veren sokak eylemlerinde tutuklanan, eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo ve Henri Konan Bedia taraftarlarindan olusan 69 kisinin adli kontrol sartiyla serbest birakilacagini duyurdu.

Cumhurbaskani Ouattara, ayni suçlamayla hapse atilan 9 kisiyi de affettigini kaydetti.

Ouattara'nin bu karari, kamuoyunda "uzlasi yolunda atilmis bir adim" olarak degerlendirildi.

Cumhurbaskani Ouattara, 27 Temmuz 2010'da yapilan cumhurbaskani seçimindeki ezeli rakibi ve selefi Gbagbo ile 10 yil aradan sonra görüsmüstü.

Cumhurbaskanligi Sarayi'nda gerçeklesen görüsmede Ouattara ve Gbagbo'nun sarildigi anlari gösteren kareler, dünya basininda genis yanki bulmustu.

Gbagbo, 2010'daki siyasi kriz sürecinden bu yana hapiste olan muhaliflerin serbest birakilmasini istemisti.

Basina yansiyan haberlerde, Gbagbo'nun, görüsme sonrasinda da hem 2010'daki siyasi krizde hem de 2020'deki seçim süreci öncesi yasanan sokak olaylarinda tutuklananlarin serbest birakilmasi için israrini sürdürdügü kaydedilmisti.

- 2010'daki siyasi krizde 3 bin kisi ölmüstü

Uluslararasi Ceza Mahkemesinde (UCM) 2010'daki seçim sürecinde insanliga karsi suç islemekle yargilanan ve mart ayinda aklanan Gbagbo, sürgünde oldugu Brüksel'den 18 Haziran'da Fildisi Sahili'ne dönmüstü.

Gbagbo, 2010'daki cumhurbaskanligi seçimini kaybettikten sonra uluslararasi baskilara ragmen görevini seçimi kazanan Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatisma çikmisti.

Gbagbo ile Ouattara taraftarlari arasindaki çatismalarda yaklasik 3 bin kisinin öldügü belirtiliyor.

- 31 Ekim seçimleri öncesi yasananlar

Cumhurbaskani Ouattara'nin 31 Ekim 2020'de düzenlenen seçimde 3'üncü dönemi için aday oldugunu duyurmasi, sokak olaylarinin fitilini ateslemisti.

Muhalefet, Ouattara'nin adayliginin yasa disi oldugunu belirterek, birçok sokak eylemi düzenlemis, bu gösteriler zaman zaman etnik çatismalara neden olmustu.

Ouattara, oylarin yüzde 94,27'sini alarak tekrar cumhurbaskani seçilmisti.

Kaynak: AA