Eski Ingiliz General, Afganistan'dan Asker Çekme Kararinin 'Stratejik Hata' Oldugunu Söyledi

Eski üst düzey Ingiliz General Richard Barrons, Afganistan'dan asker çekme kararinin terörizmin yeniden canlanmasi riskini tasiyan "stratejik hata" oldugunu belirtti.

Barrons, BBC Radio-4'te yaptigi açiklamada, Afganistan'dan askerlerin çekilmesi karariyla, Ingiltere ve Batili müttefiklerin "Afganistan'in gelecegini sattiklari" degerlendirmesinde bulundu.

"Simdi geri çekilme stratejik bir hata. Bunun bizim çikarimiza olduguna inanmiyorum." diyen Barrons, askerlerin geri çekilmesi karariyla Asya, Afrika ve Orta Dogu'daki müttefiklere "gerçekten talihsiz bir mesaj" gönderildigini söyledi.

Barrons, "Insani veya siyasi krizin olmamasini saglamaktansa ayrilmayi tercih ediyoruz. Afganistan'da terör örgütlerinin yeniden kurulmasi, Avrupa'ya ve baska yerlere zarar verme riskini göze alacagiz. Bence bu çok zayif bir stratejik sonuç." ifadesini kullandi.

- "Afganistan'da artan siddete iliskin raporlar son derece rahatsiz edici"

Ingiliz hükümetinden bir sözcü de su ifadeleri kullandi:

"Afganistan'daki güvenlik durumunun ciddi oldugunun ve artan siddete iliskin raporlarin son derece rahatsiz edici oldugunun farkindayiz. Afganistan'daki çatismaya herhangi bir askeri çözüm olduguna inanmiyoruz ve Taliban'i siddet kampanyalarini sona erdirmeye ve Afgan hükümetiyle anlamli bir diyaloga girmeye çagiriyoruz. Kalici bir barisin saglanmasi için müzakere edilmis bir çözüm bulunmasi gerekiyor."

Afganistan'da siddet olaylarinin artmasi nedeniyle ABD ve Ingiltere'nin Kabil büyükelçilikleri, dün Afganistan'daki vatandaslarindan, bulabildikleri tüm uçuslari kullanarak en acil sekilde bu ülkeyi terk etmelerini istemisti.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, 8 Temmuz'da yaptigi açiklamada, Afganistan'daki Ingiliz askeri birliklerinin büyük çogunlugunun çekildigini ve tamaminin ülkeden ayrilacagini belirterek, "Bizi Afganistan'a getiren tehdit büyük ölçüde azaldi." ifadesini kullanmisti.

- Taliban, vilayet merkezlerini ele geçirmeye yöneldi

ABD’nin Afganistan'dan çekilme karari almasi ve Afgan yönetiminin Taliban’la baris görüsmelerinin basarisizlikla sonuçlanmasinin ardindan Taliban saldirilari hiz kazandi.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kusatmaya aldigi vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin Iran sinirindaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’in ele geçirdigi ilk vilayet merkezi oldu.

Afgan hükümet güçlerinin Taliban'a karsi kontrolü kaybettigi vilayet merkezi sayisi, kuzeydogudaki Tahar vilayetinin merkezi Talukan kentinin de örgütün eline geçmesiyle 5’e yükselmisti.

Güneyde Helmand, kuzeydoguda Badahsan, kuzeyde Samangan ve batida Herat vilayet merkezleri de Taliban’in siddetli saldirilari altinda.

Taliban, Afganistan topraklarinin yüzde 80’den fazlasini kontrol ettigini öne sürüyor.

Zaman zaman savas uçaklariyla Afgan ordusuna destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

Birlesmis Milletlere (BM) göre, Taliban saldirilari ve çatismalarda, son bir ayda 1000'den fazla sivil hayatini kaybetti. Afganistan Bagimsiz Insan Haklari Komisyonu, mayis basindan agustosa kadar yaklasik 1 milyon sivilin evlerinden oldugunu açikladi.

Kaynak: AA