Egriboz'daki Yanginlara 17 Hava Araci Ile Müdahale Sürüyor

Yunanistan’in Egriboz Adasi’nda 6 gündür devam eden yanginlara 17 uçak ve helikopter ile müdahale devam ediyor.

Egriboz'daki Yanginlara 17 Hava Araci Ile Müdahale Sürüyor
Yunanistan’in en büyük ikinci adasi olan Egriboz’da 6 gündür orman yanginlari kontrol altina alinamiyor. Sivil Savunma ve Kriz Yönetim Bakan Yardimcisi Nikos Hardalias yaptigi açiklamada, "Önümüzde zor bir aksam, baska bir zor gece var" ifadelerini kullandi. "Egriboz’da biri kuzeyde, digeri güneyde olmak üzere iki büyük yangin cephemiz var" diyen Hardalias, kuvvetli rüzgarlarin kuzeydeki yangini sahil köylerine dogru ittigini belirtti.

Hardalias, Egriboz’daki yanginlara 17 uçak ve helikopterle müdahale edildigini açikladi.

Egriboz’daki yangina karadan ise yaklasik 260 Yunan itfaiyeci ve 89 araç ile Ukrayna ve Romanya’dan 200’ün üzerinde itfaiyeci müdahale ediyor.

Baskenti Atina’nin da içinde bulundugu Attika bölgesindeki yangina da deginen Hardalias, "Atina’yi kapsayan Attika’daki durum daha iyi ancak alevlenme tehlikesinden korkuyoruz" dedi.

Yunanistan’daki yanginlarda su ana kadar 2 kisi hayatini kaybetti.

Yangin söndürme uçagi düstü

Zakintos Adasi’ndaki Lagopodo bölgesinde devam eden yangina müdahale eden Pezetel tipi yangin söndürme uçaginin düstügü bildirildi.

Lagopodo-Macherado bölgesinde çikan yangina müdahale için havalanan uçagin 35 yasindaki pilotunun kazadan sag kurtuldugu aktarilirken, pilota ilk müdahalenin bölgedeki diger itfaiye ekipleri tarafindan yapildigi bildirildi.



“Hortumlardan gelen su alevlere ulasmadan buharlasiyordu"

Itfaiye yetkilisi Eleftheros Typos basina verdigi demeçte, Egriboz’da çikan yanginlarin isisinin çok yüksek oldugunu ifade ederek, "Hortumlardan ve uçaklardan gelen sular alevlere ulasmadan buharlasiyordu" dedi.



“Daha fazla uçak isteyecek gücüm kalmadi”

Adada yer alan Mantoudi’nin Belediye Baskani Giorgos Tsapourniotis, "Daha fazla uçak isteyecek gücüm kalmadi. Bu duruma dayanamiyorum. Birçok köyün kurtarilmasinin tek nedeni, gençlerin tahliye emirlerini dikkate almamasi ve yanginlari evlerinden uzak tutmak için mücadele etmesidir” dedi.



"Devlet yok”

26 yasindaki ada sakinin Yannis Selimi, "Devlet yok. Insanlar giderse köyler kesinlikle yanar. Önümüzdeki 40 yil boyunca issiz kalacagiz ve kisin bizi koruyan ormanlar olmadan selden bogulacagiz” dedi.



“Bu drama ne kadar sürecek?"

Ana muhalefetteki Syriza Partisinin lideri Alexis Tsipras sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi paylasimda, hükümetin yanginlarla mücadelesini elestirerek, "Kuzey Egriboz art arda altinci gün yaniyor. Yerel yönetim ve bölge sakinleri umutsuzca yalniz olduklarini, karada veya havada yeterli güç olmadigini ve tek önlemin tahliyeler oldugunu haykiriyor" ifadelerini kullanarak, "Bir yönetim plani var mi? Bu drama ne kadar sürecek?" dedi.

Kaynak: İHA