Yemen, Grundberg'in BM Yemen Özel Temsilciligine Atanmasini Memnuniyetle Karsiladi

Yemen, Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilciligine, Isveçli diplomat Hans Grundberg'in atanmasini memnuniyetle karsiladi.

Yemen Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Yemen hükümeti, ulusal, bölgesel ve uluslararasi düzeyde üzerinde anlasmaya varilan adil ve sürdürülebilir bir baris için elini uzatmaya devam edecektir." ifadesi kullanildi.

BM Yemen Özel Temsilciligine Isveçli diplomat Hans Grundberg'in atanmasinin memnuniyetle karsilandigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Siyasi süreci yeniden baslatmak, Iran destekli Husi milislerin baslattigi savasi sona erdirmek adina kapsamli bir siyasi çözüme ulasmak ve en kötü insani krizle karsi karsiya olan Yemen halkinin acilarini hafifletmek amaciyla yeni atanan temsilciye tüm destek saglanacaktir."

Husilerden ise atamayla ilgili henüz açiklama yapilmadi.

BM Yemen Özel Temsilciligine dün Isveçli diplomat Hans Grundberg atanmisti.

Avrupa Birligi'nin 2019 yilindan beri Yemen Büyükelçisi olan Isveçli diplomat Grundberg, Misir ve Kudüs'te de görev yapti.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de, iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA