Arap Ülkeleri, Grundberg'in BM Yemen Özel Temsilciligine Atanmasini Memnuniyetle Karsiladi

Suudi Arabistan, BAE, Umman, Misir ve Kuveyt, Isveçli diplomat Hans Grundberg'in atanmasi sonrasinda Yemen'deki krizin çözümüne yönelik açiklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Misir ve Kuveyt, Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilciligine Isveçli diplomat Hans Grundberg'in atanmasini memnuniyetle karsiladiklarini duyurdu.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Farhan, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Grundberg'in BM Yemen Özel Temsilciligine atanmasini memnuniyetle karsiladigini belirterek, ülkesinin Yemen'deki krize çözüm bulmak için çalismayi sürdürecegini ifade etti.

BAE Disisleri Bakanliginin, ülkenin resmi ajansi WAM'da yer alan açiklamasinda, Grundberg'in atanmasindan memnuniyet duyuldugu ve Yemen'deki siyasi krize çözüm bulunmasi için tüm çabalara destek verildigi kaydedildi.

Umman Disisleri Bakani Bedr el-Busaidi'nin Umman haber ajansi ONA'dan aktarilan yazili açiklamasinda, Grundberg'in uzmanliginin Yemen'de kapsamli ve kalici bir ateskese ulasilmasi konusunda yardimci olmasini umdugu vurgulandi.

Misir Disisleri Bakanligindan Grundberg'in atanmasina iliskin yapilan yazili açiklamada, Yemen'deki krizin kapsamli bir biçimde çözülmesi konusunda Grundberg ile çalisma temennisinde bulunuldu.

Kuveyt haber ajansi KUNA'nin haberinde de Kuveyt Disisleri Bakani Ahmed Nasir es-Sabah'in Grundberg ile yaptigi telefon görüsmesinde ülkesinin Yemen'deki krize yönelik kalici bir çözüme ulasilmasi çabalarina verdigi destegi dile getirdigi aktarildi.

BM Yemen Özel Temsilciligine dün Isveçli diplomat Hans Grundberg atanmisti.

Avrupa Birligi'nin 2019 yilindan beri Yemen Büyükelçisi olan Isveçli diplomat Grundberg, Misir ve Kudüs'te de görev yapti.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.
Kaynak: AA