Hamas, Arap Ülkelerinin Israil'in Afrika Birligine Gözlemci Üye Olmasina Yönelik Itirazlarina Destek Verdi

Hamas, bazi Arap ülkelerinin, Israil'in Afrika Birligine (AfB) gözlemci üye kabul edilmesi kararina yönelik itirazlarina destek verdigini duyurdu.

Hamas'in resmi sözcüsü Abdullatif el-Kanu, yaptigi yazili açiklamada, bu hareketi, "dogru yönde atilmis bir adim ve Israil'in bölgedeki terörün ve gerilimin kaynagi oldugunun bir teyidi" olarak degerlendirdi.

Kanu, bu harekete diger Arap ülkelerinin de katilmasi ve Israil'in AfB'den çikarilmasi yönündeki çabalarin artirilmasi gerektirdigini ifade etti.

- Israil'in üyeligi tepki çekti

Afrika Birligi Komisyonu, 22 Temmuz'da Israil'in gözlemci üyeligini kabul etti.

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Misir, Cezayir, Komor Adasi, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurdu.

Israil, Afrika Birligi Örgütü (OAU) 2002'de yeniden yapilandirilarak Afrika Birligine (AfB) dönüstükten sonra gözlemci üyeligini kaybetmisti.

Filistin-Israil meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Afrika Birligi, simdiye kadar Israil'in gözlemci üye olma çabalarini tüm girisimlere ragmen reddetmisti.

Filistin Devleti'ne 2013 yilinda gözlemci statüsü veren AfB, Filistin meselesine yönelik tutumunu belli etmek için her yil Afrika Birligi Zirvesi'nde, Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas'a kürsüde yer veriyordu.

Komisyonun aldigi karara karsi çikan devletlerin bir sonraki liderler zirvesinde konuyu gündeme tasiyarak, karardan geri adim atilmasina çalisacagi tahmin ediliyor.

Kaynak: AA