Eski Pakistan Basbakani Navaz Serif'in Ingiltere'de Vize Uzatma Talebi Reddedildi

Iki sene önce hapisteyken saglik sorunlari nedeniyle Ingiltere'de tedavi görmesine izin verilen ancak ülkesine geri dönmeyen eski Pakistan Basbakani Navaz Serif'in vize uzatma talebinin Ingiliz makamlarinca reddedildigi bildirildi.

Yerel basindaki habere göre, Ingiltere Içisleri Bakanligina vizesinin uzatilmasi için basvuruda bulunan Serif'in talebi reddedildi.

Serif'in oglu Hüseyin Navaz, Ingiliz makamlarinin vize uzatma talebini reddettigini dogrulayarak, karara itiraz için Göç Mahkemesine basvurduklarini belirtti.

Öte yandan Pakistan Içisleri Bakani Seyh Rasid Ahmed, Serif'in pasaportunun süresinin 16 Subat'ta doldugunu ve bu pasaportla hiçbir yere seyahat edemeyecegini kaydetti.

Ahmed, Pakistan'in Londra Büyükelçiliginin, Serif'e sadece ülkesine dönmesi için pasaport çikartabilecegini ifade etti.

- Hakkinda 3 dava açilmisti

Panama'da bulunan "off shore" hesaplarina ait bilgilerin paylasildigi "Panama Belgeleri" skandalinda adi geçen Serif, 2017'de Anayasa Mahkemesince görevinden alinmisti.

Serif hakkinda, "kaynagi belli olmayan paralarla yatirim ve satin alma islemleri yaptigi" gerekçesiyle 3 yolsuzluk ve rüsvet davasi açilmisti.

Bunlardan ilki olan Avenfield davasi kapsaminda, Serif ve ailesi, yolsuzluktan elde ettikleri paralarla Londra'da lüks daireler almakla suçlanmisti.

Temmuz 2018'de sonuçlanan davada, Serif, 10 yil hapis cezasina çarptirilmis ancak 2 ay sonra adil yargilanmadigi ve delillerin yeterli olmadigi gerekçesiyle yeniden yargilanmak üzere serbest birakilmisti.

Serif, ayni yil aralikta ise Aziziye Demir Çelik Fabrikalari davasinda 7 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Eski Basbakan'in, Suudi Arabistan'daki bu fabrikanin gerçek sahibi oldugu belirtilmisti.

Serif hakkindaki Çaudri Seker Fabrikalari davasinda ise Ekim 2018'de tutuklu yargilama karari çikmis, Serif'in cezaevinden alinarak Ulusal Mali Sorumluluk Bürosunda (NAB) tutulmasina hükmedilmisti.

10 ay cezaevinde yatan Serif, Kasim 2019'da saglik sorunlari nedeniyle tedavi görmesi için 2 ayligina serbest birakilmisti.

Yüksek Mahkeme, tedavi için cezaevinden 8 hafta ayrilmasina izin verilen Serif'in, bu sürenin en fazla 4 haftasini yurt disinda geçirilebilecegine ve bu sürenin doktorlarin talebiyle uzatilabilecegine hükmetmisti.

Bu kararin ardindan Kasim 2019'da tedavi için Ingiltere'ye giden eski Basbakan, hala Londra'da bulunuyor.

2 Aralik 2020'de Islamabad Yüksek Mahkemesi, yolsuzlukla yargilandigi davalara katilmayan eski Basbakan Serif'i "adalet kaçagi" ilan etmisti.

Kaynak: AA