Dr. Özen Açiklamasi '45 Yas Sonrasi Yilda Bir Kez Mamografi Çekilmeli'

Kadinlarda küresel kanser görülme oranlari incelendiginde en sik görülen kanserin, meme kanseri oldugunu söyleyen Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, "40 yas sonrasi mutlaka her yil bir kez doktor muayenesi yaptirilmasi gereklidir. 35-40 yas arasi en az bir dijital mamografi çektirmeleri sonraki yillarda yapilan incelemelerde karsilastirma açisindan önem tasimaktadir" dedi.

Dr. Özen Açiklamasi '45 Yas Sonrasi Yilda Bir Kez Mamografi Çekilmeli'
VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen meme kanserinde erken taninin önemine dikkat çekti. 2018 yilinda dünyada yeni tani alan meme kanserli kadin sayisi 2 milyon 88 bin 849 oldugunu söyleyen Prof. Dr. Necati Özen, "Kadin kanserleri içinde meme kanseri orani yüzde 25,4 olarak verilmekte; diger bir deyimle her 4 kadin kanserinin biri meme kanseri olmaktadir. Yine 2018 verilerine göre kadinlarda kansere bagli ölümler incelendiginde meme kanseri yüzde 15 ile birinci siradadir. Meme kanserlerinin toplumda çok sik görülmesine karsin erkenden taninir ve tedavi edilirse, sonuçlari çok basarilidir" diye konustu.



20 yasindan itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapilmali

Kadinlarin 20 yasindan itibaren her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesini yapmalari ve 20-40 yas araliginda 3 yilda bir doktor muayenesi yaptirmalarinin önerildigini hatirlatan Prof. Dr. Necati Özen, “40 yas sonrasinda ise mutlaka her yil bir kez doktor muayenesi yaptirilmasi gereklidir. 35-40 yas arasi en az bir dijital mamografi çektirmeleri sonraki yillarda yapilan incelemelerde karsilastirma açisindan önem tasimaktadir. Ilk mamografi ve ayni dönemde meme muayenesi 45 yas sonrasi takibin nasil olacagini belirlemeye yardimci olur. 45 yas sonrasi ise mamografi yilda bir kez çektirilmelidir. Tanisi kesinlesen vakalarda tedavi plani meme cerrahi ve tibbi onkoloji uzmani tarafindan netlestiriliyor. Meme kanseri gerek tani asamasinda ve gerekse tedavi asamasinda birçok ilgili birimden olusan multidisipliner bir yaklasimla degerlendirilmelidir. Tani ve tedavide isabetli, dogru kararlar alinmasi böyle bir yaklasim sekli ile yakindan ilgilidir. Bu süreçlerin saglikli ve hizli bir sekilde yürümesi için bünyesinde Meme Radyologu, Meme Cerrahi, Tibbi Onkolog, Radyasyon Onkologu, Patolog, Nükleer Tip Uzmani, Plastik Cerrah ve Klinik Psikolog olan meme sagligi merkezi bulunan bir hastanede tani ve tedavi uygulamalarinin yaptirilmasi tavsiye edilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA