Cumhurbaskani Erdogan, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (3)

'(Yanan alanlarin imara açilacagi iddiasi) Bay Kemal'e benim verecegim bir cümlelik cevap var. O da su, benim Kültür ve Turizm Bakanima vermis oldugum böyle bir yetki yok' 'Ormanlar yansin, buralarda biz beton yigini binalar insa edelim', hasa. Benim her zaman belediye baskanligimdan bu yana biliyorsunuz ben dikey mimariye karsi oldugunu söyleyen, bunu savunan bir insanim. Betona nasil olur da ben sahip çikarim?' '(Orman yanginlariyla mücadelede yeni model) Su belayi defettikten sonra atacagimiz adimlar daha çok bunun üzerine olacaktir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun yanan yerlerin imara açilacagi iddialarina iliskin, "Bay Kemal'e benim verecegim bir cümlelik cevap var. O da su, benim Kültür ve Turizm Bakanima vermis oldugum böyle bir yetki yok." dedi.

Erdogan, Çankaya Köskü'nde gerçeklestirilen A Haber - ATV ortak yayininda, gündeme iliskin sorulari yanitladi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nun sosyal medya hesabindan, yanan alanlarin imara açilmasi konusunda Kültür ve Turizm Bakanina yetki verildigine iliskin iddialarinin sorulmasi üzerine Erdogan, "Öncelikli Bay Kemal'e benim verecegim bir cümlelik cevap var. O da su, benim Kültür ve Turizm Bakanima vermis oldugum böyle bir yetki yok. Bu bir. Kesinlikle yok. Eger bunda kendisi müddei olarak dürüstse bunu ispat etmesi lazim." dedi.

Hukuktaki "müddei iddiasini ispatla mükelleftir" kaidesini hatirlatan Erdogan, "Ne Basbakanligim döneminde böyle bir yetkiyi o dönem Kültür Bakanligima verdim ne de Cumhurbaskanligim döneminde böyle bir yetkiyi simdiki Kültür Turizm Bakanima verdim. Böyle bir sey yok. Bir diger konu 'Ormanlar yansin, buralarda biz beton yigini binalar insa edelim'... Hasa. Benim her zaman belediye baskanligimdan bu yana biliyorsunuz ben dikey mimariye karsi oldugunu söyleyen, bunu savunan bir insanim. Betona nasil olur da ben sahip çikarim? Böyle bir sey kesinlikle bir defa söz konusu degil. Yine bunlar ispati gerektiren bir sey, ispat etsin, söylesin. Nerede, nasil?" diye konustu.

Iddia konusu yerlerde CHP'li belediyeler olduguna dikkati çeken Erdogan, "CHP'li belediyeler olarak, eger buralarda imar planlamalarini yaparken bunlar, buralari ormandan, maki gruplarindan yerler vermek suretiyle eger buralarda insaatlar yapilmissa, bunun sorumlusu zaten sensin, senin belediyelerin. Bu konuyla ilgili olarak da biz AK Parti olarak her türlü müdahaleye variz." ifadelerini kullandi.

Çevre Sehircilik Bakanliginin, CHP'li belediyelerin bulundugu Marmaris ve Bodrum gibi birçok yerde orman alanlarindaki kaçak yapilari yiktigini ifade eden Erdogan, "Bay Kemal, bu yikilan yerlerden senin haberin yok mu?" diye sordu. "Bunlar maki" denilerek bahane uyduruldugunu belirten Erdogan, buralarin "yesil" oldugunu ve buralarda yapilasmaya müsaade etmediklerini anlatti.

Cumhurbaskani Erdogan, 19 yil içerisinde 5 milyar agaç diktiklerini, hala dikmeye devam ettiklerini kaydetti. "Simdi bu yanan yerler böyle kel mi kalacak?" diyen Erdogan, "La tesbih, hasa. Hemen aninda... Simdi bu noktada tabii belli bir süre var. Yani o süre dolmadan bu dikimi yapamiyorsunuz." diye konustu.

Birçok yerde fidan ve agaç dikildigini anlatan Erdogan, "Ben birçok yerde de daha çok agaç dikimini tesvik ediyorum. Niye? Bir an önce oralar yetismis agaçlarla söyle hakikaten görülmeye deger hale gelsin." ifadelerini kullandi.

Bazen de ögrencilerle seferberlik ilan edip fidan dikimi yapildigini animsatan Erdogan, "Isimiz gücümüz bizim bu ve bundan sonra bunu yapmaya devam edecegiz." dedi.

Erdogan, "Yanginla mücadele konusunda yeni bir organizasyon düsünüyor musunuz?" seklindeki soruyu da "Arkadaslarimizla, tüm heyetimizle bütün ziraat mühendisi arkadaslarimizla vesaire yeni bir degerlendirme yapmak suretiyle 'daha ne gibi bir çalismaya gireriz, ne gibi bir çalisma yapabiliriz de bu tür seylerde mücadelede daha basarili oluruz', bunlari da tabii konusmanin faydasina inaniyorum. Insallah su belayi defettikten sonra tabii atacagimiz adimlar daha çok bunun üzerine olacaktir. Gerek Tarim Komisyonu olsun gerek Orman bu konularda çalismamizi yapip insallah bunun adimlarini da atacagiz." seklinde yanitladi.

- "Cigerimizi yakanin tabii ki cigerini yakacagiz"

Yanginlarla ilgili "sabotaj ihtimali ve terör saldirisi"ndan söz edildigi belirtilerek bu konuda yeni bir bilginin olup olmadigina iliskin soruya ise Erdogan, su yaniti verdi:

"Burada böyle bir endise, basindan itibaren hep tasidik ve bu endisenin arkasindan da tabii bir seyler çikti. Su anda önce gözaltina alinanlar vardi, sonra tutuklananlar oldu ve bu tutuklananlarin da ailesinde PKK'ya iltisakli olanlarin oldugunu da tespit ettik. Bunlar da önümüze geldi. Biliyorsunuz geçen yil Hatay'daki orman yanginlarinda bu isi çok açik, net yasadik. Simdi bunlari geçen yil böyle yasadiktan sonra, 'Bu yil yasamadik' dememizin anlami yok. Yani Müslüman bir sokuldugu yerden bir daha sokulmaz. Yani bu gerçekleri de bilecegiz. Dolayisiyla da yani böyle bir sey var mi, yok mu bütün polis teskilatimiz, istihbarat örgütümüz bunun incelemesini yapiyor. Varsa tabii ki üzerine üzerine gidecegiz. Cigerlerimiz yaniyor, cigerimizi yakanin tabii ki cigerini yakacagiz. Böyle bedavaya bakis yok. Çünkü bütün buralarda bu kadar canli yandi. Bu canli telefati biz, bir yere mi atacagiz, onu hiç degerlendirmeyecek miyiz?"

Erdogan, arilarin ve ari kovanlarinin da yandigina isaret ederek "Bunlari görmeyecek miyiz? 'Aridir birak gitsin', öyle mi diyecegiz. O birçok insanin, vatandaslarimizin ekmek teknesiydi, bunlar gitti. Simdi biz bunlara yönelik de çalismalarimizi yapacagiz. Biz bütün o vatandaslarimizin ari kovanlarini, her seylerini alip kendilerine teslim edecegiz, onlari biz yolda birakmayiz. Bunlarin hepsini yapacagiz ama ortada bir cinayet var. Bir taraftan telefat var, bir taraftan iste arilarimizdaki o olan olaylar var." ifadelerini kullandi.

- "Halen sürmekte olan sorusturmalarin neticelerini kamuoyuyla da paylasacagiz"

Buradaki ormanlarin arilar için önemine dikkati çeken Erdogan, söyle devam etti:

"Marmaris, oradaki çamlar bu konulariyla meshurdur. Bunlari bir kenara koymamiz mümkün degil. Onun için de tabii bu yilki yanginlarla ilgili her türlü ihbar, belge, bilgi, bunlar savciliklarimiz, emniyet ve jandarma teskilatlarimiz, istihbaratimiz tarafindan çok etraflica takip ediliyor. Bunlari kovaliyoruz. Terör örgütünün, ülkemizin ve milletimizin tüm degerleri gibi özellikle ormanlarimiza yönelik alçakça saldiri planlarini, eskiden oldugu gibi su anda da yakindan takip ediyoruz. Tabii geçtigimiz yil PKK yöneticilerinin talimati üzerine artan hadiseler, orman yanginlarinda ortalamanin neredeyse üç kati üzerinde zarar görmemize maalesef yol açmistir, bunlari da bilmemiz lazim. Yani Marmaris'te de ifade ettigim gibi cigerlerimizi yakanlarini cigerlerini de sökmek boynumuzun borcudur. Halen sürmekte olan sorusturmalarin neticelerini kamuoyuyla da paylasacagiz."

Muhalefetin söylemlerine iliskin videonun gösterilmesinin ardindan, sosyal medyada yanginlara iliskin FETÖ, PKK'ya müzahir ve sahte hesaplar üzerinden yürütülen kampanya olduguna ve muhalefet partilerinin söylemleri üzerinden kamuoyunda algi olusturulduguna dair soruya iliskin Erdogan, "En saglamini ekranda gördük, degil mi? Ne diyor 'Bir helikopter gördüysem, bir uçak gördüysem namerdim' diyor. Hiç süphen olmasin, öylesin zaten. Niye? Sen bunlari konusurken arkandan uçak geçiyor, helikopter geçiyor." diye konustu.

Erdogan, 20'ye yakin uçak ve 50'ye yakin helikopterin bölgede çalistigini anlatarak uçak ve helikopterin sadece gece saatlerinde, hava karardiginda çalisamadigini dile getirdi.

Uçaklarin özelliklerine iliskin bilgi veren Erdogan, "Azami 10 saniyede depoyu dolduruyor, ondan sonra nereye dökecekse suyunu oraya geçiyor, hemen suyunu oraya döküyor ve tekrar gidip depoyu doldurup geliyor. Bunlar amfibik uçaklardir. Hakikaten çok çok da tesirli." dedi.

Bir de tanker uçaklar bulundugunu, bunlarin da depolarinin çok daha büyük oldugunu, ancak havalimaninda depoyu doldurup ondan sonra yangina müdahale ettigini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bunlarin hepsi ayri ayri bir çalismanin içerisinde. Helikopterlerin içerisinde yine farkli helikopterlerimiz var. Mesela bu farkli helikopterler de özellikle bizim yangin göletleri diye hazirladigimiz göller var, oradan rahatlikla o suyu alabiliyor. Uçagin mesela oradan böyle bir suyu almasi mümkün degil. Bunlari durup dururken bu hale getirmedik. Bu is bir CHP zihniyetinin isi degildir. Bunlar bizim su 19-20 yillik sürecin içerisinde insa ettigimiz bir süreçtir. Bu insa süreci içerisinde de bunlar basarildi ve buralara, bugünlere gelindi."

Erdogan, bu yil yasanan yanginin tarihte yasanmadigini ve en büyük oldugunun bilinmesi gerektigini dile getirerek sunlari söyledi:

"Hatay geçen yil böyle olmadi, çok daha kisa zamanda bu isi bitirdik ama biz su anda 8'inci gündeyiz. Amerika'da iki ay sürüyor. Kanada'da, Rusya'da hakeza böyle. Bu kadar uzun süre süren yanginlar var ve biz su anda 8'inci günde bu çalismalari sürdürürken bugün iste mesela bir termik santral yanginiyla karsi karsiyayiz. Insallah oraya tam manasiyla sirayet etmeden bu isi de atlatiriz. Su anda bu toplantiya girerken dediler ki 'neredeyse santrale girmek üzere'. Bizi bunlar ciddi manada... Bir Yatagan Termik Santrali siradan bir yer degil, Kemerköy öyle. Burada bunlarin birisi bakiyorsun yani 400 megavat birisi 600 megavat. Bunlar bütün o bölgenin enerji ihtiyacini karsiliyor, rastgele degil ama burada bizler 'Birakin muhalefet ne yapacaksa yapsin.' veyahut da muhalefet 'iktidar söyle basini bir duvara vursun.' bunun arayisi içerisindeler. Böyle bir sey olabilir mi?"

Erdogan, dünya genelinde çikan yanginlari tabloda gösterip, Kanada'da 2 milyon 750 bin hektarin, ABD'de neredeyse 1,5 milyon hektarin yandigina isaret ederek, "Bütün bunlar bu denli ortadayken bunlarin bu kadar böyle neselenmesini anlamak mümkün degil ama biz bu isi basaracagiz insallah." degerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA