ABD Senatosu, Meksika Sinirindaki Duvar Projesinin Iptaline Karsi Sunulan Tasariyi Reddetti

ABD Senatosu, Meksika sinirindaki duvar projesinin iptali yönündeki karari durdurmak için Cumhuriyetçi Parti Senatörü Ron Johnson tarafindan sunulan tasariyi onaylamadi.

Baskan Joe Biden'in, selefi Donald Trump tarafindan Meksika sinirinda insaati baslatilan güvenlik duvari için federal bütçeden saglanan fonu iptal etmesi sonrasinda, Cumhuriyetçi Senatör Johnson'un iptal kararinin sonlandirilmasina yönelik teklifi Senato'dan kabul görmedi.

Johnson'un Senato'dan onay almasi beklenen yaklasik 1 trilyon dolarlik altyapi bütçesine dahil etmeye çalistigi tasari, Demokrat kanattan sadece Bati Virginia Senatörü Joe Manchin tarafindan desteklenirken, onaylanmasi için ihtiyaç duyulan 60 oya ulasamadi.

Johnson tasariyla ilgili olarak, "Sinirlarimizin, anavatanimizin ve Amerikalilarin güvenligini saglamaya yardimci olacak 285 millik duvari tamamlamamiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

- Trump, çelik bir duvar insasina karar vermisti

Eski Baskan Trump, ABD'ye Meksika sinirindan izinsiz girisleri engellemek için Arizona, Texas ve California eyalet sinirlarinin bir kismini kapsayan çelik bir duvar insa edilmesine karar vermisti.

Trump, ABD'ye gelmek üzere Orta Amerika'dan yola çikan büyük bir göçmen kervanina karsi 15 Subat 2019'da "ulusal acil durum" ilan etmis ve bölgeye 10 binlerce asker yigmisti.

ABD Baskani Joe Biden'in, 20 Ocak'ta göreve basladiginda imzaladigi ilk kararnamelerden biri de Meksika sinirina örülen duvara saglanan federal fonlari kesmek olmustu.

Biden yönetimi, geçen ayin sonlarinda ABD-Meksika sinirinin Laredo bölgesindeki iki sinir duvari sözlesmesini de iptal ederek, duvarin bu bölümlerinin "herhangi bir yasam, güvenlik ve çevre iyilestirmesi için gerekli olmadigi" yönünde açiklama yapmisti.

Kaynak: AA