Sudan Hükümeti, UCM 'Roma Statüsü'ne Katilima Dair Yasa Tasarisini Kabul Etti

Sudan Bakanlar Kurulu, Uluslararasi Ceza Mahkemesi (UCM) "Roma Statüsü"ne katilima dair yasa tasarisini kabul etti.

Hükümetten yapilan açiklamada, tasarinin oy birligiyle kabul edildigi, kabine ve Egemenlik Konseyi (Devlet Baskanligi) ortak toplantisinda nihai olarak onaylanarak yürürlüge girecegi ifade edildi.

Sudan Basbakani Abdullah Hamduk da Twitter hesabindan yaptigi "Adalet ve hesap verebilirlik; insa etmeye çalistigimiz yeni, hukukun üstünlügüne dayali Sudan'in saglam bir temelidir." açiklamasiyla tasarinin onaylandigini belirtti.

2003'ten 2008 yilina kadar Darfur'da yasanan olaylarda 300 bin kisinin ölümünden ve 2,5 milyon kisinin yerlerinden edilmesinden sorumlu tutulan Sudan'in devrik lideri Ömer el-Besir, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi tarafindan 31 Mart 2005 tarihli ve 1593 sayili kararla UCM'ye sevk edilmisti.

Mahkeme, Besir'i bes insanlik suçu (cinayet, imha, zorla göç, iskence ve tecavüz), iki savas suçu ve Fur, Masalik ve Zaghawa kabilelerine karsi üç ayri soykirim suçu islemekle suçlamis, biri 4 Mart 2009 ve digeri 12 Temmuz 2010'da olmak üzere hakkinda iki ayri tutuklama karari vermisti.

Sudan hükümeti, Devlet Baskani sifatiyla hakkinda tutuklama karari verilen ilk kisi olan Besir'in UCM'ye çikarilmasi konusunda genel olarak olumlu tavir sergilese de devrik lider ve yardimcilarinin Lahey'deki mahkemeye çikarilip çikarilmayacagi ya da yargilamasinin Sudan'da yapilip yapilmayacagi belirsizligini koruyor.

Halihazirda yolsuzluk suçlamasindan aldigi cezayi çeken Besir'in, 1989 yilindaki darbeyle ilgili yargilamasi da devam ediyor.

Besir'in Darfur'daki olaylarla ilgili yargilanmasina ise henüz baslanmadi.

Kaynak: AA