Selçuk'ta, 14. Türkiye Tiyatro Bulusmasi

Selçuk Belediyesi ev sahipliginde, Türkiye Tiyatrolar Birligi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi is birligi ile ‘Tiyatro Özgürlestirir’ sloganiyla düzenlenen 14. Türkiye Tiyatro Bulusmasi devam ediyor.

Selçuk'ta, 14. Türkiye Tiyatro Bulusmasi
Tiyatro Bulusmasi’nin ikinci günü atölyeler ile basladi.

Tiyatro Bulusmasi’nin ilk atölyesi Cengiz Toraman ile ‘Oyuncu musun? Öyleyse Yak Kendini’ oldu. Ardindan Çagri Özgür Hün San Atölyesi’ni, Kemal Oruç ‘Çocuklarla Drama Atölyesi’ni, Yüksel Saymaz Isik Atölyesi’ni, Ayse Emel Mesci ‘AEMA Ritüelden Dramaya; Hikaye Anlaticiligi’ Atölyesini, Faysal Tekoglu Tango Atölyesi’ni, Meltem Yorulmaz Dans- Hareket Atölyesi’ni gerçeklestirdi.

Moderatörlügünü Orçun Masatçi’nin yaptigi “Degisen Dünya ve Tiyatro” söylesisine Tiyatro Sanatçilari; Levent Üzümcü, Murat Çidamli ve Ayse Emel Mesci konusmaci olarak katildilar. Söylesinin ilk konusmacisi olan Levent Üzümcü teknoloji ve tiyatro iliskisini, teknolojinin kullanildigi çesitli tiyatro oyunlarindan örnek verdi. Teknoloji ile bulusmus tiyatro oyunlarindan büyük keyif aldigini belirten Üzümcü; “Tiyatro ile teknolojinin bulusmasi için” aklimizi, fikrimizi özgür birakmamiz gerekiyor. Böyle bakabilirsek tiyatroyu teknolojiyle bulusturabiliriz” dedi.



Tiyatroda sayirci oyuncu iliskisi olmazsa olmaz

Yasayan tiyatroda teknolojinin oyunlar üzerinde etkisi ve oyuncunun teknolojiyi kullanma biçimi üzerine konusan Murat Çidamli degisim kavrami üzerinden yola çikarak; “Pandemi ile birlikte baslayan dönemde tiyatro salonlari kapandi. Tiyatrocular ara çözüm yollari bulmak zorunda kaldilar. Bunun için de çesitli iletisim ve bilisim teknolojilerinin tiyatronun içine girmesine iliskin çabalar farkli bir yere kanalize oldu. Denildi ki; “Tiyatro, tiyatroda yapilir. Ben buna kesinlikle katiliyorum. Tiyatro dogrudan dogruya seyirci oyuncu iliskisini

gerektiren bir alandir. Dijital olan teatral ya da dramatik olabilir ama dijital tiyatro olmaz. Dijital oldugu andan itibaren baska tür bir sanat dalidir, tiyatro degildir” dedi.



Burasi Anadolu tiyatrosunun merkezidir

Konusmasina Efes Selçuk’ta olmaktan dolayi çok mutlu oldugunu belirterek baslayan Tiyatro Sanatçisi Ayse Emel Mesci; “Selçuk, Anadolu tiyatrosunun merkezlerinden biri. Çünkü burasi tiyatronun baslangiç yillarinin en önemli merkezlerinden biri Selçuk. Burada bu çalismalari yapmak benim gibi 71 yasinda bir sanatçi için bulunmaz bir nimet. 56 yildir tiyatro yapiyorum ama bu ülkede bana sadece bir kere antik tiyatroda tiyatro yapma hakki verdi, o da Efes Antik Kenti’ydi” dedi.

Levent Üzümcü 14. Türkiye Tiyatro Bulusmasi ile ilgili yapmis oldugu degerlendirmede; “Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Biz bu sahnede bir belediye baskani ile Herakleitos ’tan konusabiliyoruz. Sanata ve sanatçiya önem veren insanlarin oldugu bir sehirde bulunmak ayrica önemli bir mutluluk. Çünkü sanattan anlamayan, sanatin önünü kesen insanlarin bulundugu bir ülke. Dolayisiyla böyle vahalar buldugumuz zaman çok mutlu oluyoruz. Tiyatronun böyle bulusmalara ihtiyaci var” dedi.

Söylesinin ardindan Amfi Tiyatro’da Küçük Salon Tiyatrosu tarafindan sahnelenen Frida adli oyun büyük bir begeni ile izlendi.
Kaynak: İHA