Israil'de Pfizer/Biontech Asisinin Bir Tür Göz Enfeksiyonu Ile Baglantili Olabilecegi Tespit Edildi

Israil’de birçok tip merkezi tarafindan yürütülen bir arastirmada, Pfizer/BioNTech korona virüs (Covid-19) asisinin bir tür göz iltihabi ile baglantili olabilecegi tespit edildi.

Israil'de Pfizer/Biontech Asisinin Bir Tür Göz Enfeksiyonu Ile Baglantili Olabilecegi Tespit Edildi


Israil’de birçok tip merkezi tarafindan yürütülen bir arastirmanin sonucunda, Pfizer/BioNTech korona virüs (Covid-19) asisinin bir tür göz iltihabi ile baglantili olabilecegi tespit edildi. Rambam Saglik Kampüsü, Galilee Tip Merkezi (GMC), Shaare Zedek Tip Merkezi, Sheba Tip Merkezi, Kaplan Tip Merkezi ve Sourasky Tip Merkezi tarafindan yürütülen arastirmaya liderlik eden Israil’in Tel Aviv kentinde yer alan Sourasky Tip Merkezi’nin Üveit ve Iltihapli Göz Hastaliklari Servisi Göz Hekimliginde Prof. Zohar Habot-Wilner yaptigi açiklamada, 2 doz Pfizer/BioNTech Covid-19 asisi uygulanan 21 kiside, ilk doz asinin uygulanmasindan itibaren 1 ila 14 gün arasinda bir tür göz iltihabi olan Ön Üveit (Anterior Üveit) gelistigini ve 2 kiside ise Multevanescent Beyaz Nokta Sendromu (MEWDS) tespit edildigini belirtti.



Pfizer/BioNTech Covid-19 asisinin Ön Üveit ile baglayan çalismadaki tüm hastalarin Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve Naranjo kriterlerini karsiladigini belirten Habot-Wilner, hastalarin 8’inde en az 1 ila 15 yil önceden Üveit öyküsü oldugunu ve yalnizca 3 siddetli Üveit vakasinin oldugunu kaydetti.

Habot-Wilner, yalnizca 1 vakanin 2. doz asiyi aldiktan sonra durumunun kötülestigini ve uygun tedavi ile hastaligin düzeldigini bildirdi.

"Sonuç olarak, Üveit öyküsü olan veya olmayan insanlara Covid-19 asisi olmalarini öneriyorum"

Açiklamasinda, Üveit öyküsü olan veya olmayan herkese yine de Covid-19’a karsi asi olmalarini önerdigini belirten Habot-Wilner, "Sonuç olarak, Üveit öyküsü olan veya olmayan insanlara Covid-19 asisi olmalarini öneriyorum" ifadelerini kullandi. Asi olduktan sonra Üveit atagi geçiren kisilerin, göz muayenesi yaptirmalari ve uygun tedavi görmeleri gerektigine dikkat çeken Habot-Wilner, genel olarak asi uygulandiktan sonra Üveit gelismesinin “oldukça nadir” oldugunu, fakat arastirma sonucunda göz iltihabi vakalarinin diger asilarla iliskili oldugunu ifade etti.

(Aylin Karadeniz/IHA)
Kaynak: İHA