Cumhurbaskani Erdogan Yanan Alanlarin Turizme Açilacagi Iddialarina Yanit Verdi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yanan alanlarin turizme açilacagi iddialarina yönelik, "Benim Kültür ve Turizm Bakanina vermis oldugum böyle bir yetki yok. Ormanlar yansin buralarda beton yigini insa edelim, hasa. Betona nasil olur da ben sahip çikarim, böyle bir sey söz konusu degildir. Bunlar ispati gerektiren bir seydir. Buradaki belediyeler CHP’li belediyeler. Buralarda insaatlar yapildiysa bunun sorumlusu sensin. Senin belediyen. Biz bu konuyla ilgili her türlü müdahaleye variz. Bakanlik olarak özellikle CHP oldugu belediyelerde birçok yerleri yiktik. Marmaris’te Bodrum’da birçok yerleri yiktik, yikmaya devam ediyoruz. Bay Kemal senin bunlardan haberin yok mu?" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Yanan Alanlarin Turizme Açilacagi Iddialarina Yanit Verdi


"Bunlarin hepsini ortadan kaldirdik, yapilasmaya müsaade etmedik"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ATV, Aaber, Apara ve Anews ortak yayininda önemli açiklamalarda bulundu. Yanan alanlarin turizme açilacagi iddialarina cevap veren Erdogan, "Benim Kültür ve Turizm Bakanina vermis oldugum böyle bir yetki yok. Eger bunda kendisi dürüstse bunu ispat etmesi lazim. Ne basbakanligim, nede cumhurbaskanligim dönemimde böyle bir yetki verdim, böyle bir sey yok. Ormanlar yansin buralarda beton yigini insa edelim, hasa. Ben dikey mimariye karsi oldugunu söyleyen bir insanim. Betona nasil olurda ben sahip çikarim, böyle bir sey söz konusu degildir. Bunlar ispati gerektiren bir seydir. Buradaki belediyeler CHP’li belediyeler. Buralarda imar planlamalarini yaparken, bunlar buralari eger ormandan yerler vermek suretiyle, Maki gruplarindan yerler vermek suretiyle insaatlar yapildiysa bunun sorumlusu sensin. Senin belediyen. Biz bu konuyla ilgili her türlü müdahaleye variz. Bakanlik olarak özellikle CHP oldugu belediyelerde birçok yerleri yiktik. Marmaris’te Bodrum’da birçok yerleri yiktik, yikmaya devam ediyoruz. Bay Kemal senin bunlardan haberin yok mu? Bunlar buna bahane uyduruyorlar, bunlar efendim maki diyorlar. Bunlarin hepsini ortadan kaldirdik, yapilasmaya müsaade etmedik" dedi.



19 yilda yapilan agaçlandirma faaliyetlerine yönelik rakamlar paylasan Erdogan,"19 yil içinde ey CHP bizim diktigimiz fidan degil ha 5 milyon fidan diktik. Bu yanan yerler böyle kel mi kalacak. Hasa hemen aninda onun bu noktada belirli bir süre var. O süre dolmadan bu dikimi yapamayacagiz. Fidan dikimi de yapiliyor, agaç dikimi de yapiliyor. Ben birçok yerde agaç dikimini tesvik ediyorum. Oralar yetismis agaçlarla görülmeye deger hale gelsin. Bazen de okul çocuklarimizla seferberlik ilan edip fidan dikiyoruz. Bizim isimiz gücümüz bu yapmaya da devam edecegiz. Su belayi def ettikten sonra atilacak adimlar bunun üzerine olacaktir" ifadelerini kullandi.

“Tutuklananlarin da ailesinde PKK iltisakli olanlarin oldugunu tespit ettik”

Yanan alanlarla ilgili arastirmanin kapsamli bir sekilde devam ettigine dikkat çeken Erdogan, "Özellikle burada böyle bir endise basindan itibaren tasidik. Bu endisenin arkasindan bir seyler çikti. Su anda gözaltina alinanlar vardi, tutuklananlar oldu. Tutuklananlarin da ailesinde PKK iltisakli olanlarin oldugunu tespit ettik. Geçen yil Hatay’daki orman yanginlarinda bu isi açik net yasadik. Bunlari geçen yil böyle yasadiktan sonra bu yil yasamadik demenin anlami yok. Müslüman bir sokuldugu yerden bir daha sokulmaz. Böyle bir sey var mi yok mu? Bütün ekibimiz bunun incelemelerini yapiyor. Varsa üzerine gidecegiz. Cigerlerimiz yaniyor, cigerimizi yakanin cigerini yakacagiz. Bütün buralarda bu kadar canli yandi" dedi.



"Cigerlerimizi yakanlarin cigerlerini sökmekte boynumuzun borcudur"

Yangindan zarar gören vatandaslarin yaralarinin kisa süre içinde sarilacagini bildiren Erdogan, "Bunlara yönelik çalismalarimizi yapacagiz. Bütün vatandaslarimizin ari kovanlarini alip kendilerine teslim edecegiz. Onlari zorda birakmayiz. Ama ortada bir cinayet var. Bir taraftan telefat var, arilarimizda olanlar var. O ormanlar özellikle bu arilarimizin en çok üretim yaptigi ormanlar. Marmaris bu konuda meshurdur. Bunlari bir kenara koymamiz mümkün degil. Bu yil ki yanginlarla ilgili her türlü ihbar, belge, bilgi savciliklarimiz, jandarmamiz tarafindan takip ediliyor. Terör örgütünün ülkemizin ve milletimizin tüm degerlerimizi gibi ormanlarimiza yönelik alçakça saldirilarini bu yilda takip ediyoruz. Orman yanginlarinda ortalamanin 3 kati üzerinde zarar görmemize maalesef yol açmistir. Marmaris’te de ifade ettigim gibi cigerlerimizi yakanlarin cigerlerini sökmekte boynumuzun borcudur" seklinde konustu.



Erdogan, "En saglamini ekranda gördük. Bir helikopter gördüysem, uçak gördüysem namerdim diyor. Hiç süphen olmasin. Sen bunlari konusurken, arkandan uçak, helikopter geçiyor. Burada 20’ye yakin uçak çalisiyor. 50’ye yakin helikopter çalisiyor. Bunlar hep orada çalisiyor. Sadece gece hava karardi, ondan sonra uçakta helikopterde maalesef çalisamiyor. Uçaklarin öyle bir özelligi var ki, geliyor azami 10 saniyede depoyu dolduruyor, ondan sonra nereye dökecekse, oraya geçip hemen suyunu hemen döküp tekrar gidip depoyu doldurup geliyor. Amfibik uçaklar bunlar. Çok çok tesirlidir. Tanker uçaklar var, depo onun çok daha büyük ama o havalimanina gidiyor, orada doldurup ondan sonra nereyi söndürecekse oraya bosaltiyor. Bunlarin hepsi ayri ayri çalismanin içerisinde. Helikopterlerde farkli olanlar var. Özellikle bizim yangin göletleri diye hazirladigimiz göller var, oradan rahatlikla suyu alabiliyor. Uçagin suyu oradan almasi mümkün degil. Bunlari durup dururken bu hale getirmedik. Bu is CHP zihniyetinin degil, bunlar bizim 19 yillik süre içerisinde insa ettigimiz süreçtir" açiklamasinda bulundu.

"Muhalefet iktidar basini duvara vursun arayisi içerisinde"

Türkiye’nin tarihinde ilk kez böyle büyük bir yanginla mücadele içinde oldugunu kaydeden Erdogan sunlari söyledi:

"Gerçekten bu yilin yangini bizim tarihimizde olmus bir yangin degil. Bu en büyügü, bir Hatay geçen sene böyle olmadi. Biz su anda 8. gündeyiz, Amerika’da, Kanada, Rusya’da uzun süre devam eden yanginlar var. Biz 8. günde çalismalari sürdürürken. Bu gün termik santral yanginiyla karsi karsiyayiz. Oraya tam manasiyla sirayet etmeden bu isi rahatlatiriz. Su anda toplantiya girerken neredeyse santrale girmek üzere. Bizi bunlar tabi ciddi manada yatagan termik santrali siradan bir yer degil. Bunlarin birisi 400 megavat, birisi 600 megavat. Bunlari o bölgenin enerji ihtiyacini karsiliyor. Birakin muhalefet neye yapacaksa yapsin. Veya da muhalefet iktidar basini duvara vursun arayisi içerisindeler. Kanada 2 milyon 750 bin hektar yaniyor. Amerika neredeyse 1,5 milyon hektar yaniyor. Bütün bunlar ortadayken, bunlarin bu kadar neselenmesini anlamak mümkün degil."

"Ruslarla anlasma yoluna gittik, uçak kiralama adimi attik, sayiyi artirma durumumuz olacak"

THK uçaklarinin kullanimina yönelik elestirileri cevaplayan Erdogan, "THK 1985 yilindan itibaren Orman Idaresine bedeli karsiliginda uçakla havadan yangin söndürme hizmeti verdi. Orman oradan hizmet alimi yapiyor. Yoksa Türk Hava Kurumu ormanin degil, onlar orada hizmet alimi yapiyor. Orman Idaresi ile yapilan sözlesmeye göre bedeli karsiliginda uçaklar kullaniliyor. Kurum 2014-2018 yilindan itibaren degerlendirme yaparsak 6 uçakla hizmet alimi yapiliyor. 3 tane uçak var, bu uçak pert olmus vaziyette. Bunlarla 2019’da Orman Idaresiyle anlasma saglanamiyor. Uçaklarin durumu is görür olmaktan çikmis, vaziyette, teknik sartnameye uymadigi için kurum tarafindan teklif verilmiyor. THK helikopterle yangin söndürme ihalesine katilir insallah, daha uygun fiyat veren özel bir sirket almis durumda. Bu sene çok daha farkli bir adim attik. Bu sene Ruslarla bir anlasma yoluna gittik. Onlardan 3 tane be-200 tipi uçak kiralama yoluyla bir adim attik. O uçaklarla bu hizmeti sürdürüyoruz. Bu sayiyi artirma durumumuz olacak. Çok amaçli olanlardan alma durumumuzda söz konusu olabilir. Skorskyler var, bunlarin gece görüsü olanlar, onlara gece görüsü getirme imkanimiz var. Onlara sepet takma yöntemiyle, söndürme isleminde kullanma düsüncemiz var" degerlendirmesinde bulundu.

Helpturkey paylasimlariyla ilgili konusan Erdogan, "Bu kadar rahatsiz oluyorlar, o zaman güçlüyüz. Güçlü Türkiye olarak hesap açtilar. Niye, yalancinin mumu yatsiya kadar yanar. Bu yatsiya kadar yanmadi hemen söndü. Biz bunlardan öte bir adim atalim diyoruz. Türkiye artik özellikle de savunma sanayinde çok farkli bir yere geldi" dedi

Türkiye’nin savunma sanayiinde çok önemli bir noktada oldugunu söyleyen Erdogan, "Burada daha önce anlattim, yine anlatacagiz. Daha basbakan olmamistim. O zaman Bush Amerika’da isbasindaydi. Ziyarette biz ortagiz, ama bize terörle mücadelede bir IHA bile vermiyorsunuz dedim. O zaman Disisleri Bakanini çagirdi, niye vermiyoruz, dedi.

Bizim insansiz hava aracina ihtiyacimiz var. Dedi ki 48 saat içerisinde IHA’lardan Türkiye’ye vereceksiniz, dedi.

Bize geçici sürede olsa verdiler. Bu bize daha sonra BAYKAR’in IHA’yi yapmasini getirdi. Ardindan SIHA’yi yapti. Onunla da kalmadilar 3. Hamleyle de dünyada en üst sekmekte olanlarla yarisir hale geldiler. Kötü komsular bizi ev sahibi yapti. Bu böyle gidiyor gidecek. Bunlara da kafayi takmaniza gerek yok. Biz bu sahtekarlarla savasa savasa buraya geldik. Ne yaparsaniz yapin ya, biz dimdik ayakta duruyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Bizi yalanla yikabileceklerini mi saniyorlar. Türkiye su anda imkansiz degil, artik güçlü bir Türkiye var. Güvendikleri daglara kar yagdi, bir çok sanatçi ben katilmiyorum diyor. Hakikati görenler hemen elinin tersiyle itiyor. Korona virüs döneminde 3 ayda Istanbul gibi bir yerde Avrupa ve Anadolu yakasinda muhtesem hastane yapti. Bu hastanelerin 18’er tane ameliyathanesi var. Bunlari da planlama ve projelendirmesini yaptik. Atatürk Havalimanina hasta geldigi zaman hemen hastaneye ulasabilsin. Anadolu yakasinda da ayni sekilde. Bütün bunlar bir kabiliyet ve azmin enerjisidir. Bunlari gerçeklestirdigimize göre onlar ne derse desin biz yolumuza emin adimlarla yürüyeceg4iz. Türkiye artik siradan rastgele degil, güçlü bir Türkiye var" ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin yanginla mücadelesinde destek verenlere tesekkürlerini ileten Erdogan, "Bildigim kadariyla 50’nin üzerinde. Uluslararasi devlet kuruluslari bize desteklerini bildirdiler. Ben hepsine milletim adina tesekkür ediyorum. Burada en önemlisi Azerbaycan, su anda 200’e yakin itfaiyecisini gönderdi. Yangin söndürme faaliyetlerinde bulunuyorlar, 1 helikopter ve çok sayida askeriyle burada mücadele ediyorlar. Bir tane bakimdan çikacak Amfibik uçaktan bahsetti Aliyev, onu da gönderecegim dedi.

Rusya’dan 5 uçak 3 helikopterle yangin söndürme çalismamiz devam ediyor. Iran 1 uçak, 2 helikopter, Ukrayna 3, Ispanya 2, Hirvatistan 1 uçak gönderdi. Kendileriyle telefon görüsmelerimizde tesekkürlerimizi bildiriyoruz" diye konustu
Kaynak: İHA