Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Yanginlar Covid-19 Salgini Gibi Uluslararasi Bir Tehdittir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Orman yanginlari da su an tüm dünyanin mücadele ettigi adeta Kovid-19 salgini gibi uluslararasi bir tehdittir” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Yanginlar Covid-19 Salgini Gibi Uluslararasi Bir Tehdittir'
Özel bir televizyon kanalinda katildigi programda önemli açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, muhalefetin yalan terörü estirdigini belirterek, devletin yanginla mücadele ve sonrasi için yaptigi çalismalari anlatti.

“Rize ve Arhavi’de konutlarin sahiplerine konutlarini teslim edecegiz”

Rize’de yasanan selin ardindan genis bir kadro ile Rize ve Arhavi’yi giderek selin zararini yerinde inceledigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, tespitlerin yapildigini, ödemelere baslanmasi için talimat verdigini söyledi.

Erdogan, “Aninda konut yapim isine de baslayalim istedik. Bir yil içinde TOKI olarak bu konutlari bitirip Rize ve Arhavi’de konutlarin sahiplerine konutlarini teslim edecegiz” diye konustu.



“Yalan terörü estiriliyor”

Akdeniz ve Ege bölgelerinde yasanan yanginlarla mücadelede gelinen noktayi anlatan Erdogan, “8. gün, yangin bütün siddeti ile devam ediyor. Dünyanin birçok yerinde oldugu gibi ülkemizde de bu yil orman yanginlarinda büyük artis yasandi. Burada siyasete yer olmamali. 8 gün içinde 187 yangin çikti. Bu yanginlardan suanda 15 yangin devam ediyor. Bunlarin bir kismi kontrol altinda. 15 noktada devam eden yanginlari kontrol altina alma çalismalari sürüyor. Ülkemizin önemli isadamlarindan birkaçinin sahibi oldugu termik santral var ki, bu termik santral adeta yanma tehdidi ile karsi karsiya. Gün boyu uçaklar, helikopterler söndürme çalismasi yapti. Az önce kendileri ile görüsme yaptim, suanda 3 bakanimiz oradalar. Asiri rüzgar söz konusu olmasa söndürmek çok kolay. Rüzgar tehdidi ile karsi karsiyayiz. Biz sadece bunlarla mücadele etmiyoruz. Bir bakiyorsunuz ki, bu ülkede muhalefet ayri türlü sizinle beraber mücadelenin içinde. ‘Niye uçak yok, niye helikopterler yok?’ gibi yalan terörü estiriliyor. Burada 16 uçak var, bugün gelenlerle bu 20’ye çikti. 51 helikopter var, 9 IHA var, bunlar devrede. 850 arazöz var” seklinde konustu.



“Hiçbir yerden kaçma noktasina gitmedik, gerçegi söyledik”

Devlet olarak birinci derecede sorumluluklarinin orman yanginlarina müdahale oldugunu, yerlesim bölgelerinde ise sorumlulugun büyüksehir belediyelerinin sorumlulugunda oldugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Burada da Antalya, Antalya Büyüksehir Belediyesi sehir merkezinde bu isin sorumlusudur. Mugla Büyüksehir Belediyesi birinci derecede sorumludur. ‘Ben sorumlu degilim’ diyemez. Izmir, Aydin, Denizli ayni sekilde. Bunlar ‘bizim sorumlulugumuz yok’ diyemezler. Onlar burada ne tür imkan seferber ettiler, ne yaptilar, ne yapiyorlar? Biz devlet olarak ormanda mücadelemizi sürdürüyoruz. 8 sehidimiz var. Hiçbir yerden kaçma noktasina gitmedik, gerçegi söyledik” ifadelerini kullandi.

Devletin elindeki imkanlari 2002 ile 2021 yillari ile kiyaslayarak açiklayan Erdogan, dünyanin yangin tehdidi altinda oldugunu belirtti.

Amerika, Kanada, Rusya’daki yanginlari hatirlatan Erdogan, “Kimse kalkip da ‘Rusya niye yaniyor?’ demiyor. Rusya yanarken ben sayin Putin ile görüstüm, o haldeyken 3 tane uçak, 4 tane de helikopter gönderdi. Bizim suandaki bu çalismalarin içinde yer aliyor. Bu bir dayanismadir” açiklamasinda bulundu.

“Bunlarin hepsini görüp ona göre Türk siyaseti bunu degerlendirmesi lazim”

Yanginlari iklim kosullarinin tahrik ettigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Kanada’da 4 bin 579 adet yangin çikmis. Yanan ormanlara baktigimiz zaman, Kanada’da 750 bin hektar alan yanmis. Çok ilginç bir sey. Ispanya’da 448 orman yangini çikmis, 57 bin 600 hektar alan zarar görmüs. Italya’da bin 85 yangin çikmis, 42 bin hektar alan etkilenmis vaziyette. Bunlarin hepsini görüp ona göre Türk siyaseti bunu degerlendirmesi lazim” dedi.

Yangin bölgesine yaptigi ziyarette vatandaslarla diyaloglarini anlatan Erdogan, “Bir tanesi dedi ki, ‘benim varim yogum bir traktör, onu verin yeter, benim ekmegim o’ dedi.

Digeri geldi, ‘benim varim yogum traktör’ dedi, Arkasindan bir tane daha geldi, ‘benim de iki taneydi’ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanimiza talimati verdim, bu traktörleri kendilerine ulastiracaksin dedim. O traktör onun hem inegi hem danasi hem koyunu. Çok mutlu oldu. Mesele bu. Lafla is yürümüyor” diye konustu.



“50 bin liralik evin içinin donanimi için destek verecegiz”

Türkiye’nin son yillarda yasadigi depremlerden örnek veren Cumhurbaskani Erdogan, “Yikilan yerleri adeta sifirladik, yerine binalar konutlar yaptik, sahiplerine verdik. Vatandaslarimizi hiçbir zaman kimsesiz birakmadik. Bu güven getiriyor. Son 19 yilda afetlerle mücadelede biz profesyonel bir yaklasim sergiledik. Yangin ortaminda bile ‘biz baskanimiza güveniyoruz’ diyor. Yalanlara inanmiyor. Baskalari da gidiyor oraya, bir seyler söylüyor. Afet bölgelerimizde çok yönlü çalismalari hizli bir sekilde yürütebiliyoruz. Yangin söndürme faaliyetleri devam ederken, bir taraftan da ilgili birimlerimiz hasar tespit çalismalarini sürdürüyor. Zaman kaybina tahammülümüz yok. Vatandas bunu görecek ki, rahatlayacak. Bu arada bir sey daha yapiyoruz, hemen evini bul, kirani biz ödeyecegiz. Bunu yaparken de 50 bin liralik evin içinin donanimi için sana destek verecegiz. Muhalefet konusuyor da, muhalefetin belediyelerinin buralarda böyle bir derdi var mi? Ben gerekli talimatlari verdim, evin içini donatacaksiniz. Vatandas evinin içinin donatildigini gördügü zaman ‘evim yandi ama devlet benim yanimda yerini aldi, eskiyi aratmayacak ev donatti.’ 50 bin liraya kadar her türlü destegi verecegiz dedik” açiklamasinda bulundu.

“Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir”

“Bizim bir talihsizligimiz var. Türk siyaseti maalesef muhalefetsiz bir siyasettir. Türkiye’de muhalefetin terörü esiyor. Bunu bir kenara koymak mümkün degil” ifadelerini kullanan Erdogan, Amerika’da, Kanada’da, Rusya’da çikan yanginlara ragmen böyle bir seyin olmadigini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, “Onlar da ‘bize de ne düser’ diye iktidarin yaninda yer alir. Bizde bu yok. Bizde tam aksi. Olsa da olmasa da biz suanda iktidariz, elimizden geleni ardina komadan yapmaya devam edecegiz. Bugün YAS vardi, Sura üyesi olan Disisleri Bakanima, Içisleri Bakanima siz gelmeyin bölgede kalin, yarin MGK var, siz gelmeyin, siz bölgede kalin, çalismalara devam edin. Bu arkadaslarimiz 8 gündür bölgedeler. Orada yattilar, orada kalktilar. Milletvekili arkadaslarimla beraber bölgedeler. Bunlar kalkip da eglenelim derdinde degiller. Biz dertliyiz. Bu yerler yaniyorsa bizin cigerimiz de yaniyor. Biz elimizden ne geliyorsa bunu sonuna kadar yapacagiz. Amerika, Yunanistan ne yapmis, bunu artik ben bilmeyeceksem iktidar olarak kim bilecek? 19 yilda belli bir tecrübe edindik, bizden öncekilerden edindigimiz tecrübeler var. Onlarin neler yaptigini da gördük. Dünyayi yeniden kesfetmeye gerek yok. Bilim bizim kilavuzumuzdur. Bu konu ile ilgili dünyada neler olup bitiyor yakindan takip ediyoruz. Hep birlikte bu çalismayi yürütüyor. Orman yanginlari da suan tüm dünyanin mücadele ettigi adeta Kovid-19 salgini gibi uluslararasi bir tehdittir. Hatta bir de terör tehdididir. Yalan terörü dedim. Yalan terörü Türkiye’de var mi? Var. Kim yapiyor bu isi? Muhalefet yapiyor. Adina algi operasyonu diyorlar. Bunun adi aslinda yalan terörüdür. Dürüst ol, samimi ol. Bir tespitin varsa bunu dürüstçe yap da adam sansinlar. Böyle bir sey yok” dedi.

Yanginlarda telef olan canlilardan bahseden Erdogan, “Biz hemen tedbirlerimizi aldik. Bu canlilarin tespitini yapin, sahiplerine hemen ödemelerini yapacagiz. Büyük bassa büyük bas, koyunsa koyun. Hepsinin ödemelerini yapacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA