BM, Afganistan'in Leskergah Kentinde On Binlerce Kisinin Çatismalar Arasinda Sikisip Kalmasindan Endiseli

Birlesmis Milletler (BM), Afganistan'in güneyindeki Leskergah'da on binlerce kisinin çatismalar arasinda sikisip kalmis olmasindan derin endise duyduklarini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basin brifinginde, Taliban'in askeri ilerleyisi sonrasi Afganistan'da artan siddet olaylarinin endise verici oldugunu söyledi.

Helmand ve Kandahar'da sivil kayiplarinin arttigini ve hastaneler dahil altyapinin zarar gördügünü belirten Dujarric, Afganistan'in güneyindeki Leskergah'da ise on binlerce kisinin çatismalar arasinda sikisip kalmis olmasindan derin kaygi duyduklarini bildirdi.

Dujarric, bu yilin basindan beri 360 bin, 2012'den beri ise yaklasik 5 milyon kisinin Afganistan'da zorla yerinden edildigine dikkati çekti.

Afganistan'daki taraflara sivillerin ve sivil altyapinin korunmasi çagrisi yapan Dujarric, uluslararasi topluma da Afganistan için 1,3 milyar dolar yardim çagrisinda bulundu.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi. Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida Gazne vilayetine yogunlasti.

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sinirindaki Spin Boldak Sinir kapilarini ele geçirmisti. Taliban, Badahsan, Tahar, Gazne, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

Yerel yetkililerden edinilen bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 150'den fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis bulunuyor.

Ülkede 34 vilayet merkezinin hükümet güçlerinin kontrolünde bulundugu ifade ediliyor.

Kaynak: AA