ABD'nin California Eyaletinde 3 Haftadir Devam Eden Orman Yangini Tekrar Büyümeye Basladi

ABD'nin California eyaletinde yaklasik 3 hafta önce çikan ve hala söndürülemeyen orman yangini rüzgarin da etkisiyle daha genis alana yayildi.

California'nin kuzey bölgesindeki Butte ve Plumas ilçelerinde baslayan eyaletin en büyük orman yangini 22'inci gününde siddetli rüzgar etkisiyle tekrar alevlerini artirdi.

Çikis nedeni henüz net olarak bilinmeyen ve son birkaç günde büyüyen yangin 274 bin dönümden fazla alani küle çevirirken, alevlerin yalnizca yüzde 35'i kontrol altina alinabildi.

California Orman ve Yangindan Koruma Departmanindan (Cal Fire) yapilan açiklamada, 14 Temmuz'dan bu yana devam eden ve "Dixie" olarak adlandirilan yanginin eyaletin en büyük orman yangini oldugu belirtildi.

Kuvvetli rüzgarlarin ve çevredeki sarp arazinin alevleri kontrol altina almayi zorlastirdigi bildirilen açiklamada, yanginin tehdit ettigi alan için tahliye karari alindigi ve bölge sakinlerine daha güvenli olan dogu yönünde hareket etmeleri talimati verildigi kaydedildi.

- Çevre eyaletler de yangindan büyük zarar gördü

Yilin en kurak sezonunda büyük yanginlarin çiktigi ABD'nin bati yakasinda, California'nin disinda Oregon eyaleti de ülkede yasanan en büyük orman yanginina sahne oldu.

Bootleg bölgesinde 6 Temmuz'da baslayan yanginda, 413 bin dönümden fazla alan tahrip oldu. Hala devam eden yangin yüzde 84 kontrol altina alindi.

Birbirine komsu iki eyalette es zamanli çikan ve hala söndürülemeyen orman yanginlari nedeniyle bölgenin hava kalitesi olumsuz etkilendi.

ABD Ulusal Kurumlar Arasi Yangin Merkezi, bu yilin basindan beri ülke genelindeki 37 binden fazla yanginda 3 milyon dönümden fazla alanin kül oldugunu bildirmisti.

Kaynak: AA