Yaz Günlerinde Ve Mevsim Geçislerinde Boyun Tutulmasina Dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Berrin Akpinar, boyun tutulmasinin sebeplerinden bahsederken özellikle klima kullaniminin tutulmayi kolaylastiran faktörlerin basinda geldigine dikkat çekti.

Yaz Günlerinde Ve Mevsim Geçislerinde Boyun Tutulmasina Dikkat
Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Berrin Akpinar, boyun tutulmasinin sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkinda konustu.

Özellikle yaz aylarinda klima kullaniminin boyun tutulmasina neden olan faktörlerin basinda geldigine deginen Akpinar, bu rahatsizliktan korunmak için 10 etkili öneride bulundu.

“Boyun tutulmasi kaslarin asiri gerilmesi ile olusur”

Boyun tutulmasinin nasil meydana geldigini anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Berrin Akpinar, bu rahatsizligin yasam kalitesini önemli derecede etkiledigini aktardi. Boyun tutulmasina neden olan faktörler hakkinda konusan Akpinar, “Boyun tutulmasi her yas grubunda görülebilen, genellikle sabahlari karsilasilan, belirgin bir sekilde basi oynatamama, boynu özellikle tek yöne çevirememe, boyun kaslarinda agri gibi rahatsizlikla ortaya çikan, yasam kalitesini önemli derecede etkileyen bir durumdur. Genellikle boynu destekleyen kaslarin asiri gerilmesi ile olusur. Agir bir sey kaldirmak, asiri spor, is aktivitesi, yanlis masa basi çalismasi, yanlis pozisyonda uyuma, yüksek yastik, kötü seyahat kosullari, basi sürekli sabit tutmak, koltuk gibi sert ve düzensiz yerde uyumak, basi aniden sert bir sekilde bir tarafa çevirmek gibi birçok sebepleri vardir. Ancak özellikle mevsim geçislerinde ve yaz günlerinde cereyanda kalmak ve yaygin olarak kullanilan klimalar boyun tutulmasini kolaylastiran faktörlerin basinda gelir. Bu sebeple klimanin sebep olabilecegi bu rahatsizligi önleyebilmek için bulundugunuz ortamin havasi birden degil yavas yavas sogutulmali ve özellikle terledikten sonra klimali veya esintili ortamlarda bulunmaktan kaçinilmali, mümkünse pamuklu bir fular ile boyun korunmalidir” dedi.

“Boyun tutulmalarini hafife almayin”

Boyun tutulmasi meydana geldiginde boynu zorlayacak hareketlerden kaçinmak gerektigini vurgulayan Uzm. Dr. Berrin Akpinar, üç günden uzun süren boyun tutulmalarinda bir uzmana basvurulmasini önerdi. Akpinar, konuyla ilgili olarak, “Agrili bölgeyi sicak tutmak, sicak su torbasi veya ütü ile isitilmis havlu tatbik etmek bir miktar rahatlatacaktir. Zorlamadan hafif masaj yapmak da faydali olabilir ancak sert hareketlerden kaçinmak gerekir. Bunlar sikâyeti hafifletmiyorsa ilaç almadan önce mutlaka bir doktora danismak gereklidir. Fizik tedavi uzmanlari boyun tutulmalari ile ilgilenmektedir. Gerekli muayene yapildiktan sonra ilaç, egzersiz, boyun bölgesine enjeksiyon, masaj bantlama, fizik tedavi veya diger tedavi edici yöntemlere karar verilerek boyun tutulmasi tedavi edilebilir. Ancak basit nedenler disinda altta yatan boyun kireçlenmesi, boyun fitigi, omurga kanalinda daralma, romatizmal hastaliklar, omur kaymasi gibi problemler varsa tedavi biraz daha zor olabilir ve zaman alabilir. Bu sebeple üç günden uzun süren boyun tutulmalarini hafife almamak ve mutlaka bir uzmana basvurmak gereklidir” ifadelerini kullandi.

Boyun tutulmalarindan 10 etkili yöntem ile korunmanin yollarini anlatti

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Doktor Berrin Akpinar boyun tutulmalarindan korunmak için 10 basit ve etkili yöntemi söyle açikladi:

“Yaz günlerinde ve mevsim geçislerinde terledikten sonra klimali veya esintili ortamlarda bulunmaktan kaçinin, mümkünse pamuklu bir fular ile boynunuzu koruyun. Fazla agir cisimleri kaldirmayin, çekmeyin ve itmeyin. Boynunuzu sürekli öne egik veya ayni pozisyonda tutmayin. Bilgisayar veya tezgâh basinda uzun süre kalmayin, en az 50 dakikada bir ara verin. Telefonla konusurken telefonu boynunuzla omzunuz arasina sikistirmayin. Otururken sirtinizi düz tutun ve yaslanin. Yatak disinda sert veya düzensiz yerlerde uyuyakalmayin. Asiri yüksek veya sert yastikla yatmayin, mümkünse ortopedik yastik kullanin. Çalisma sart ve kosullarinizi iyi düzenleyin. Stresten uzak bir yasam sürün ve boyun kaslarinizi güçlendirici egzersizler yapin.”
Kaynak: İHA